Δευτέρα, Ιανουαρίου 22, 2007

Απ το ΠΑΣΟΚ απέναντι



Στην οδό Χαριλάου Τρικούπη, απ' το ΠΑΣΟΚ απέναντι, υπάρχει ένα βουλκανιζατέρ.
Τα κόκκινα χρώματα και τα ελαστικά το κάνουν να ξεχωρίζει απέναντι από τις πράσινες σημαίες και τις τηλεοπτικές κάμερες που περιμένουν κάποιο πολιτικό γεγονός.
Η άλλη πλευρά δεν περιμένει τίποτε έκτακτο. Η καθημερινότητα του αρκεί.
Το βουλκανιζατέρ ανήκει σε ένα παλικάρι που αποτελεί τον ορισμό της λέξης. Λεβέντης, μορφονιός με ένα γέλιο που φωτίζει όλη την Αθήνα. Ευγενικός και πρόθυμος όσο ο καλύτερα εκπαιδευμένος μάνατζερ. Αυθόρμητος σαν τη γάτα που πηδάει στην αγκαλιά σου. Φιλικός όπως ο κολλητός από το δημοτικό που έχεις να δεις χρόνια. Πάντα με τον πληθυντικό, πάντα με το κέρασμα, πάντα με ένα καλό λόγο. Ας τον πούμε Γιάννη, αφού το πρόσωπο υπάρχει και ζει και βασιλεύει.
Η σύγκριση αδύνατο να μη συμβεί. Τόσοι διάσημοι από τη μία πλευρά του δρόμου, τόσοι άσημοι από την άλλη. Συνήθως ταξιτζήδες, μηχανάκια μέσα στην πόλη εξυπηρετούνται άμεσα και χαρούμενα. Από την άλλοι πρώην υπουργοί, πρώην διοικητές ΔΕΚΟ ή και νυν θυμάμαι στο παρελθόν.
Το σημείο είναι κρίσιμο.
Κάθε φορά που με φέρνει ο δρόμος σκέπτομαι το ίδιο πράγμα:

Γιατί να μην είναι ο Γιάννης ο Πρωθυπουργός (ή έστω ο πρώην) της χώρας. Γιατί. Και τηλεοπτικός θα ήταν και ξηγημένος λεβεντιά, και νοικοκύρης άνθρωπος και λεβεντόπεδο.
Εγώ λοιπόν ψηφίζω για πρωθυπουργό το «Γιάννη» απέναντι από το ΠΑΣΟΚ. Όποτε περνάτε κοιτάξτε κατά κει. Θα με θυμηθείτε. Παλικάρια δεν γεννιούνται κάθε μέρα.

Μια μόνο πινελιά νοσταλγίας με κάνει να συμπαθώ την άλλη πλευρά. Όποτε θυμάμαι τη Μελίνα που πιστεύω ότι θα συμφωνούσε μαζί μου και θα του έγνεφε με ανάλογη γοητεία.
Ε ναι . Αυτοί οι δυό θα έκαναν ένα υπέροχο ζευγάρι.

20 σχόλια:

antvol είπε...

Σωστά. Να 'ταν ο "Γιάννης" πρωθυπουργός, να 'κανε το Μαξίμου βουλκανιζατεράτζικο, να 'πηζε η Ηρώδου του Αττικού από λάστιχα και σαμπρέλες, ούτε ο Μπουνουέλ δεν θα το φανταζόταν.

Τώρα, για να σοβαρολογήσουμε, τι σου φταίει το παλικάρι και το θέλεις πρωθυπουργό; Άστο εκεί που είναι, στην τίμια κι ωραία δουλειά του, να τον χαιρόμαστε όλοι (προσωπικά τον γνωρίζω, κι έχεις απόλυτο δίκαιο. Όλοι λοιπόν για τα λάστιχά μας εκεί).

Dormammu είπε...

Τι ωραία είναι να είσαι στην άλλη όχθη ή στην απέναντι μεριά του δρόμου τελικά. Και πόσο πιο "υγιεινά"..

proinos είπε...

"Γιατί να μην είναι ο Γιάννης ο Πρωθυπουργός (ή έστω ο πρώην) της χώρας. Γιατί. Και τηλεοπτικός θα ήταν και ξηγημένος λεβεντιά, και νοικοκύρης άνθρωπος και λεβεντόπαιδο."

Γιατί δεν αντέχουν και οι πλάτες του κάθε Γιάννη το βάρος της εξουσίας...
Γητεύει η άτιμη, αλλοτριώνει συνειδήσεις, ισοπεδώνει όνειρα.
Μια και ο λόγος για το ΠΑΣΟΚ, πόσοι ήταν αυτοί που -κατά δήλωση Κατσιφάρα- δεν τους ήξερε ούτε ο θυρωρός της πολυκατοικίας τους και τη δεκαετία του '90 είχαν αποκτήσει πλέον το χαρακτηριστικό "ύφος Κουλούρη" συνδυασμένο με φωνή μια οκτάβα πιο μπάσα...
Ασε που μέχρι να γίνει πρωθυπουργός δεν θα μοιάζει καθόλου πλέον με Γιάννη, εκτός και αν τα δημόσια αξιώματα (ξανα)δίνονται με κλήρωση.
Δημοκρατία είπατε?

giant13 είπε...

Συμφωνώ με antvol και dormammu,

Το παλικάρι είναι αμόλυντο ως προς την ψευτιά και το δήθεν. Αν τώρα χρειασθεί να πεί κανένα ψεματάκι γιά να τα βγάλει πέρα, χαλάλι του.
Εδώ παλήκαρος δεν ήταν και ο Ανδρέας με το ζιβάγκο; Πόσο όμως δύσκολη είναι η εξουσία όταν την αναλάβεις και πόσο παρεκτρέπεσαι απ αυτά που αρχικά δήλωνες και που μπορείς να πιστεύες;

Eleni63 είπε...

Αntvol, εσύ λοιπόν που το ξέρεις το παιδί λες να τον αφήσω ήσυχο. Συμφωνώ. Ούτε μου πέρασε από το μυαλό να εισηγηθώ κάτι ανάλογο στα όργανα του κόμματος. Αλλά δεν θα μπορούσε κάποτε ο πρωθυπουργός να συμπεριφέρεται σαν καλός βουλκανιζατερατζής?

Eleni63 είπε...

Dormammu, η άλλη όχθη είναι η αληθινή ζωή. Η ζωή που ονειρευόμαστε σε ένα επίπεδο που μας αξίζει. Και υπάρχει ΕΚΕΙ στην απέναντι πλευρά της Χαριλάου Τρικούπη.

Eleni63 είπε...

Πρωινέ μου έχεις δίκαιο και είσαι ρεαλιστής. Ομως και οι βουλκανιζατερατζήδες εν γένει δεν είναι σαν το Γιάννη. Οτι και να κάνει κανείς στη ζωή του μπορεί να το κάνει διαφορετικά. Ο Γιάννης της υπόθεσης θα μπορούσε να είναι ένας μουρτζούφλης μουτζούρης άξεστος και ανίκανος με τη στάμπα της αποτυχίας την όψη. Ο συγκεκριμένος άνθρωπος είναι ένα γνήσιο πλάσμα που αντανακλά παιδεία, χαρά ζωής, ικανότητες, γοητεία και αξιοπρέπεια. Αρα γιατί όχι σε όλα τα επίπεδα κάποτε?

Eleni63 είπε...

Γιγαντα 13,εγώ δεν θα συμφωνήσω. Νομίζω ότι αξίζει καμιά φορά να βλέπουμε και το αυθεντικό που αντέχει και να το επιλέγουμε, είτε είναι φίλος, είτε είναι έμπορος, συνεργάτης ή άλλο τι, είτε είναι συντελεστής της εξουσίας. Μια δουλειά είναι και αυτή.

proinos είπε...

@ Εleni63
"Νομίζω ότι αξίζει καμιά φορά να βλέπουμε και το αυθεντικό που αντέχει και να το επιλέγουμε, είτε είναι φίλος, είτε είναι έμπορος, συνεργάτης ή άλλο τι, είτε είναι συντελεστής της εξουσίας. Μια δουλειά είναι και αυτή."

Πολύ σωστό ως τρόπος σκέψης.
Εκ του αποτελέσματος όμως, συνεχίζω να πιστεύω, ότι η καλή στόφα ανθρώπου αν δεν συνοδεύεται και από άλλα επίκτητα αλλά και εκ γενετής χαρακτηριστικά, δεν αποτελεί υλικό αντοχής στον οδοστρωτήρα της αίσθησης και της διαχείρισης εκτελεστικής εξουσίας.

Από την άλλη, οι επαγγελματίες και εξ οικογενείας πολιτικοί είναι ακόμα χειρότερη περίπτωση. Εκεί δεν υπάρχει καν η καλή στόφα για να χαλάσει...

ΥΓ. Ζηλεύω το πόσο γρήγορα γράφεις...

Ανώνυμος είπε...

ελενη έπεσες στην παγίδα της σκευωρίας κόκκινου πράσινου, έσω καχύποπτη

Eleni63 είπε...

zoi20 ομολογώ το περιστατικό δεν το ξέρω. Καλώς ήρθες.

πρωινέ δεν έχεις και άδικο εν τέλει. Τώρα όσον αφορά την ταχύτητα γραφής τι να πω? ουσία έχει το περιεχόμενο. Η ταχύτητα είναι μάλλον ταλέντο ικανής γραμματέως...

gbwinzip τι εννοείς ακριβώς?

IdentityCafe είπε...

Αυτο πηγα να γραψω κι εγω αλλα με προλαβανε... Αστον το Γιαννακη στην ηρεμια του, να τον καταστρεψεις θελεις?
Εγω λες να μην εχουμε κανενα πρωθυπουργο, ουτως η αλλως με την αναρχια που επικρατει στην ελλαδα, ο καθενας το βιολι του, εχει μικρη σημασια...

dodo είπε...

Βουλκανιζατέρ "Η Ωραία Θέα".
Τής εξουσίας...

Eleni63 είπε...

identitycafe ...........Παιδιά δεν θέλω το κακό του φίλου μου (παρότι αξίζει να τον γνωρίσετε αν τύχει). Μερικές σκέψεις για την εξουσία έκανα...


Dodos αυτοί οι λαγοί σου σήμερα με έχουν τρελλάνει...

Ανώνυμος είπε...

elen, gb=gb winzip, σ'ευχαριστώ,

proinos είπε...

Το ταλέντο στο γράψιμο είναι σίγουρο. Την ταχύτητα δεν είχα προσέξει...

Eleni63 είπε...

πρωινέ, διαβάζω και ξαναδιαβάζω τα γραπτά του Μάνου και νοιώθω μεγάλη γαλήνη. Με καταλαβαίνεις νομίζω. Το περιεχόμενο μετράει.

gb winzip το νέο μπλογκ με τα αρχιτεκτονικά με ενδιαφέρει πολύ. Είναι ιδιαίτερου γούστου αλλά για μένα που αυτό τον καιρό διαβάζω τα έργα του Κωσταντινίδη και έχω πετριά ούτως ή άλλως χτύπησε φλέβα.

giant13 είπε...

Ελένη,

Συμφωνώ γιά την επιλογή του Γιάννη ως πρωθυπουργού γιά να δοκιμάσουμε κάποιον που είναι άφθαρτος και ακέραιος στο παρόν.
Αν όμως γίνονταν πρωθυπουργός πιστεύεις θα παρέμενε ίδιος:

Eleni63 είπε...

Γίγαντα και Ζωή , εξόσων γνωρίζω ο "Γιάννης" ονειρεύεται να πάει στη Formula 1 και να παρακολουθήσει διάφορα αυτοκινητιστικά γεγονότα χαρούμενα και γιορτινά. Δεν νομίζω να ζηλεύει τους υποψήφιους ή νυν πρωθυπουργούς. Είναι αυτάρκης και χαρούμενος. Η σκέψη είναι δική μου. Και φυσικά δεν θα τον θυσίαζα για τίποτε στον κόσμο.

Walter είπε...

Ελένη έγραψες και ζωγράφισες!