Κυριακή, Ιουλίου 23, 2006

Μετά το Χάιντεγκερ έχουν σειρά και άλλοι…

Nikos Dimou said...
eleni 63 - νομίζω πως είστε υπερβολική. Μπορεί να ηδονίζεστε ακούγοντας για το μ***ί της μάνας αλλά οι περισσότεροι δεν έχουν τέτοια γούστα. Βέβαια κανείς δεν σας υποχρεώνει (ούτε την Πόρτα) να επισκέπτεστε το blog μου, ιδιαίτερα όταν βρίσκετε τα θέματα τόσο μπανάλ όσο το πορτρέτο της Βιβιέ και τους ΄Ασπρους Ελέφαντες. Αλλά όποιος κατεβαίνει στο γήπεδο να παίξει ποδόσφαιρο σέβεται τους κανόνες - στο μπάσκετ ισχύουν άλλοι.


Το διάβασα σήμερα στο μπλογκ της Πόρτας. Ήταν απάντηση σε κάποιες σκέψεις μου για τον Ωριγένη σε έναν Εφιάλτη της. Απάντησα στης Πόρτας.

Εδώ απλά αναρωτιέμαι γιατί όταν γνωρίζει κανείς το συγγραφέα προβληματίζεται για τα γραφόμενα. Για τα βιβλία και τη μυστική τους ζωή εν αγνοία του γράφοντος και του βίου του. Για τα γράμματα που όταν λαμβάνουν υπόσταση στο χαρτί γίνονται "παιδιά πολλών ανθρώπων", τα λόγια μας.

Είμαι όμως φαίνεται πολύ ζηλιάρα. Τόσες μέρες γράφω και ούτε ένας δεν ήρθε για να βρίσει. Ούτε δύο εβδομάδων μπλογκ και μας μιλούν για κεράσματα και τούρτα ανανά. Μας προσφέρουν μέρα με τη μέρα, χάδια.
Φυσικά δεν είναι ένα πολυσύχναστο μπλογκ. Ούτε και πολύ ενημερωμένο. Η Ελένη63 είναι εργαζόμενο κορίτσι. Σκληρά.

Το χρόνο που απομένει για ποστ, τον δαπανά διαβάζοντας τα μπλογκ των άλλων. Να τους καταλάβει. Σιγά σιγά. Να μάθει και να νοήσειτο καινούργιο αυτό φαινόμενο. Εξαντλείται η ηδονοβλεψία της στην ανάγνωση των γραφομένων των άλλων. Είναι πολλοί από αυτούς απολαυστικοί.
Είμαι ως φαίνεται πράγματι, ως άνθρωπος, ζηλιάρα. Το έφερα λοιπόν μόνη μου το βρισίδι, από της Πόρτας. Μήπως και η ύβρις γίνει σκέψη. Μήπως και ο συγγραφέας αντιληφθεί με αυτή την αφορμή το νόημα της αυτογνωσίας, και της επικοινωνίας.
Ακόμη και οι υβριστές λοιπόν καλοδεχούμενοι.

Δεν ξέρω αν θα γίνουμε πολυκατάστημα, αλλά την ελευθερία του λόγου θα την υπερασπιζόμαστε μέχρι το τέλος.


8 σχόλια:

Ρωξάνη είπε...

Ελένη63...
είχα κι εγώ περάσει στην ύβρι με ένα μου σχόλιο στου ΝΔ. Έτσι ειπώθηκε.

Βεβαίως η δική μου η "ύβρις" έγινε πλατύς δρόμος για να περάσουν αμέτρητου βάρους θωρηκτά, βαρέων βαρών λεκτικά οχήματα, που ισοπέδωσαν, ασχημόνισαν, ειρωνεύτηκαν, διέλυσαν... Το σινιάλο έδωσε ο κύριος Νίκος Δήμου. Κράτησε μέχρι τέλους το δρόμο ορθάνοιχτο. (Κατά ένα παράξενο λόγο δεν ίδρωνε μετά το ..μάτι του σε ύβρι ούτε σε βρισίδια (αφού δεν αφορούσαν στον ίδιο θα μου πεις... και θα έχεις δίκιο.)

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να γίνω ράκος, να αναθεωρήσω πολλά, να αρρωστήσω κυριολεκτικά, να χάσω αλλά και να κερδίσω φίλους.

Το παράξενο είναι πως όταν έγραφα το συγκεκριμένο σχόλιο γνώριζα ήδη τις ελάχιστες αντοχές μου σε αντιπαραθέσεις -τέτοιου είδους.
Ίσως να μην πίστεψα πως
-εκφράζοντας, μία θα έλεγα ψυχική σκέψη μου-,
θα αντιμετωπιζόμουνα έτσι.

Επέτρεψέ μου λοιπόν να αναρωτηθώ:
Τι είναι αυτό που προσδιορίζει την ύβρι;
(Η εσκεμμένη κακία συμπεριλαμβάνεται άραγε;)

Τώρα, για το θέμα με την Πόρτα, πήγα στο μπλοκ της μα δεν είδα τίποτα που να έχει σχέση με αυτά που γράφεις στο κείμενο σου.
Ίσως δεν κατάλαβα καλά.

Όπως και να έχει θα πω το εξής:

Συνέχισε να ..ζηλεύεις καλή μου.

Nyktipolos είπε...

Στο θέμα ΝΔ είχες αναφερθεί ξανά με ένα από τα πλέον επιτυχημένα σχόλια, αν δεν κάνω λάθος στο "σπίτι" της ηλιόδεντρον, στο μετερίζι...

Εγώ θέλω εδώ και καιρό να σου πω πως μου αρέσει, ή μάλλον, μου κινεί την περιέργεια ο τρόπος που γράφεις και όλο περιμένω να δω κάτι από σένα... και κάθε φορά που έρχεται κάτι καινούργιο, αυξάνει την περιέργεια... να δούμε μέχρι που θα πάει αυτό

apousia είπε...

Τι έγινε παιδιά?

Προσωπικά πόνεσα για το χαμό του Ντον,κι έτσι μπήκα στα σχόλια μετά από δύο μήνες..

Πότε έγιναν?
Ποια είναι η Πόρτα?
Πού μπορώ να τη βρω?
Είμαι περίεργη?
Ελένη σου είπα πως σε συμπαθώ πολύ?

Aphrodite είπε...

ΕΕΕΕΕέι, δεσποινίς, μα τι πολυκατάστημα είναι αυτό? Ακόμη με τα νάυλον & τους ασβέστες? Κι αυτή τη Jalousie no 5, στο πράσινο μπουκάλι με το μωβ μαραμπού, ΠΟΤΕ θα την φέρετε επιτέλους?
;)

(και τούρτα-παγωτό σεράνο φτιάχνω, παραγγελιά για choco-holics!)

Eleni63 είπε...

Σε κείμενο του Νίκου Δήμου των τελευταίων ημερών ο υπογράφων Walter παραπέμπει σε έναν Εφιάλτη του σχετικά με το ζήτημα της λογοκρισίας. Ο εφιάλτης αυτός υπάρχει στο http://porta-eu.blogspot.com/ όπου και το μπλογκ της Πόρτας.Εκεί έγινε και η σχετική συζήτηση.

Η αναφορά στο Χάιντεγκερ όπως αντιλαμβάνεται κανείς σχετίζεται με το έργο κάποιου και την προσωπικότητα του συγγραφέα αν έρθεις σε επαφή μαζύ του.
Δεν έχω όμως άλλο ενδιαφέρον για το θέμα. Θα συνεχίσω να διαβάζω τα βιβλία του Νίκου Δήμου με χαρά και θα απολαμβάνω τα περί ανεκτικότητας όπως τα διατυπώνει, τα περί ελευθερίας του λόγου κλπ ανεξάρτητα των όσων συνάντησα στο συγκεκριμένο Blog ενός ανθρώπου που μόνον κατά το όνομα ταυτίζεται. Τώρα τώρα το αν εγώ ηδονίζομαι με βρωμόλογα είναι μόνον η παρηγοριά κάποιου που προτίθεται να επιβάλει λογοκρισία και δεν του το επιτρέπουν οι αρχές του. Τι άλλο να πω.
Αφροδίτη, ευχαριστώ για την τούρτα σοκολάτα. Το "πολυκατάστημα" το ανέφερα μόνον γιατί σε βιογραφικό του ΝΔ σε αυτάκι πρόσφατου βιβλίου αναφέρει ως στοιχείο του την επισκεψιμότητα του μπλογκ με 3.500 πρόσωπα την ημέρα. Μαγκιά του του ανθρώπου αλλά 3.500 πελάτες εισέρχονται μόνον σε πολυκαταστήματα.
Επιλογή εκάστου είναι το αν η ανάγκη του να κάνει διάλογο με ευρύτερο αριθμό προσώπων (που είναι απολύτως δικαιολογημένη) επιτρέπει την επίκληση της ηλεκτρονικής παρουσίας του ως ένδειξη αποδοχής? πνευματικής ψήφου? τι να πω.
Εγώ το έργο του Νίκου Δήμου θα το εκτιμούσα και χωρίς την συμφωνία 3.500 προσώπων την ημέρα. Μάλλον ίσως προτιμούσα τον καιρό που κάποιοι τον αμφισβητούσαν οπότε και έγραφε άριστο λόγο με νοήματα και όχι για τετρημένα ζητήματα της καθημερινότητας ενός ανθρώπου που πονάει από μοναξιά και αναζητεί, όπως δηλώνει ο ίδιος παρέα.

Ρωξάνη είπε...

Είσαι τυχερή Eleni63, που μπορείς να διαβάζεις ακόμα τα βιβλία του Νίκου Δήμου, με την ίδια χαρά.
Γιατί την είχα κι εγώ (αν όχι για όλα τα βιβλία του, τουλάχιστον για αρκετά και ιδιαίτερα για τις κριτικές του για Ελύτη και Σεφέρη
-άσπροι ελέφαντες" σήμερα δυστυχώς..- και την έχασα.

Λυπούμαι αλλά δεν μπορώ να μην φέρνω στο μυαλό μου τον άνθρωπο του μπλοκ, όταν αντικρίζω βιβλία του στη βιβλιοθήκη μου.. Λυπούμαι πολύ. Για μένα. (Τι ανάγκη έχει ο ίδιος)
Δεν μπορώ ούτε να τα αγγίξω πια..

Αυτά. Δεν θα επανέλθω στο θέμα αυτό -εδώ τουλάχιστον.

Walter είπε...

Για σου Ελένη και από εδώ... Δεν περίμενα η Πόρτα μου να γίνει τόσο γρήγορα διάσημη...

Ηρεμείστε κορίτσια, ο ΝΔ δεν είναι πολυκατάστημα!

zinon είπε...

Να’ μαι κι εγώ μετά από πολύ καιρό…

Ρε Ελένη63, τι θα γίνει επιτέλους με σένα; Κάθε φορά και καλύτερα. Πώς να μη σου προσφέρουν πάσης φύσεως γλυκά και λουλούδια;;; Αφού τα λες τόσο ωραία!!!

Το είχα γράψει και στο Ηλιόδεντρο: να μην παραιτείστε ποτέ!!! Τις περισσότερες φορές, όταν ένας άνθρωπος τραβήξει το ενδιαφέρον επειδή αυτό που λέει (γράφει) έχει κάποια αξία πέφτουν να τον φάνε… Τι να κάνουμε, μερικοί θέλουν να έχουν το μονοπώλιο του θαυμασμού… Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι αυτοί που ασκούν την πλέον αυστηρή και συνήθως άδικη κριτική είναι οι «φτασμένοι».

Εγώ θα πω το εξής: η ύβρις στην προκειμένη περίπτωση είναι ένδειξη ότι αυτά που λες και τόπο πιάνουν και με πολύ μεγάλη ευχαρίστηση διαβάζονται από τους καλεσμένου σου. Αν κάποιοι ζορίζονται με αυτό ας πιούν …ξύδι!!!