Τετάρτη, Ιουλίου 26, 2006

TO TEMENOΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

"Σύμφωνος έσπευσε να δηλώσει ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, λέγοντας ότι «η τελική επίσημη αναγγελία της οριστικής τοποθεσίας για την ανέγερση του τεμένους στον Ελαιώνα μάς ευρίσκει σύμφωνους, όπως άλλωστε τούτο πλειστάκις έχουμε δηλώσει. Το δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας είναι αναφαίρετο για κάθε πολίτη ευνομούμενης χώρας, όπως είναι η Ελλάδα, και εκφράζεται με το δικαίωμα λατρείας του Θεού εντός ειδικών χώρων». Θετικά τοποθετήθηκαν στην ανέγερση τζαμιού οι υποψήφιοι δήμαρχοι Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης και Αλέξης Τσίπρας" Ελευθεροτυπία σήμερα.(http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=59731340)


Οι μουσουλμανικές προσευχές φιλοξενήθηκαν λένε για χρόνια σε πολυτελή ξενοδοχεία. Σε κάποια από αυτά είχε, λένε, και βίζιτες. Ερχόντουσαν και φεύγανε πόρνες και προσευχές. Συχνά είχε και γαμήλιες δεξιώσεις.

Χαλάκια στρώθηκαν σε παράγκες στο Μαραθώνα. Νόμιμοι και συνήθως παράνομοι μετανάστες με σοκολατένιο δέρμα από το Πακιστάν υμνούν το θεό που τους επιτρέπει να ζουν, παρόλα αυτά. Στα Μέγαρα δεν άκουσα για ελπίδες και προσευχές. Παρέα με τις ετοιμοθάνατες, ακίνητες όρνιθες των ορνιθοτροφείων, οι μουσουλμάνοι θυμούνται τάχα τον Αλάχ?

Κάποτε έλεγαν θα γίνει τέμενος στη Φιλοθέη. Στην Πλάκα. Μετά στην Παιανία. Τώρα είπαν στο Βοτανικό.

Μουεζίνης δεν ακούστηκε ποτέ στην Αθήνα. Αναζητούσα από παιδί τζαμιά και ρωτούσα τη μαμά μου πώς μετά από 400 χρόνια τουρκοκρατίας δεν έμεινε ούτε ένα. Η δασκάλα με είχε ήδη αποπάρει όταν το ρώτησα. Δεν ήξερε να μου πει. Σβήνουμε με μανία τις άβολες μνήμες.

Ούτε όταν η Σύμβαση της Φιλοξενούσας Πόλης ζήτησε από την Αθήνα ανεξιθρησκία δεν έγινε το Τέμενος, που χωροθετήθηκε με νόμο. Και τότε το θέμα του Τεμένους πέρασε και έφυγε με χίλιες δυό δικαιολογίες. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες της ανεκτικότητας άφησαν τους μουσουλμάνους χωρίς εστία. Όχι πώς θα άλλαζε ο κόσμος με περισσότερες εκκλησιές. Ο Κουμπερτίν ονειρεύθηκε την πόλη με στάδια και παλαίστρες της κλασσικής αρχαιότητας. Οι εκκλησιές είχαν και αυτές τη θέση τους. Όλες μαζί. Από τους Αγώνες κρατήσαμε τα συστήματα ασφαλείας. Τέμενος όμως δεν μας έμεινε ως legacy.

Η είδηση της ημέρας ήταν η κατασκευή του Μουσουλμανικού τεμένους στο Βοτανικό. Η συναίνεση της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Η χρηματοδότηση θα γίνει από την Πολιτεία.

Δεν μπορώ να κρύψω ότι η συμφωνία της Ορθόδοξης Εκκλησίας με ανησυχεί. Δε νομίζω ότι τη ζόρισαν οι καταδίκες στο Στρασβούργο. Μάλλον κάποιος συμβιβασμός (Άλλη συζήτηση όμως οι Παναγιές με τα βγαλμένα μάτια). Ούτε την χουβαρντοσύνη της Ελληνικής Πολιτείας δεν μπορώ να πω ότι δεν με προβληματίζει.
Λυπάμαι όμως για τα παλιά τα χαμένα τα τζαμιά. Αυτά που είχαν μνήμες της οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Το καινούργιο, καλοδεχούμενο, αλλά είναι άλλο. Ελπίζω ο μουεζίνης, όταν αρχίσει το κλάμα του σε τακτά χρονικά διαστήματα, να θρηνήσει τα γκρεμισμένα τζαμιά. Αυτά που έφυγαν με τις μνήμες μιας εποχής. Και να σκεφθεί τις προσευχές όλων των μουσουλμάνων αυτής της πόλης, όχι μόνον των επενδυτών που αγοράζουν τράπεζες και εταιρίες ! (καλοδεχούμενοι νάναι και αυτοί).
Το Τέμενος της Αθήνας, αν γίνει κάποτε πραγματικότητα θάναι ένα σπουδαίο γεγονός.
Ας είναι όλοι οι θεοί να βρούν τη θέση τους σ'αυτή την πόλη.
Μήπως σιγά σιγά βρούν λίγο χώρο και οι άνθρωποι.

13 σχόλια:

Walter είπε...

Έπρεπε να γραφούν και να ειπωθούν τόσα πολλά παγκοσμίως για το μαύρο μας το χάλι σχετικά με τη θέση των μειονοτήτων στην Ελλάδα, για να γίνει επιτέλους το τζαμί αυτό πραγματικότητα. Τι να πω... Όλα τρέχουν τόσο αργά στην Ελλάδα...

Eleni63 είπε...

Πόρτα μου πορτούλα μου μη το δένεις κιόλας ότι θα γίνει και πραγματικότητα... Σχέδιο είναι, υπόσχεση!

apousia είπε...

Ας ελπίσουμε να μεταφραστεί η σκέψη και απόφαση,σε πράξη!

Έχοντας ζήσει και ζώντας μεγάλα διαστήματα της ζωής μου στην Λευκωσία,έχω συνηθίσει στη φωνή του μουεζίνη,η οποία παρά τους σκληρούς -για την ιδιαιτερότητα της πόλης-συνειρμούς,εμένα παραδόξως,το έγραφα και αλλού σήμερα,με γαληνεύει και μου γεννά μια χαρμολύπη..

Ωραία κλείνεις Ελένη!
Να βρεθεί και χώρος για τον άνθρωπο,τον άνθρωπο κάθε θρησκείας...

Eleni63 είπε...

Καινούργια στο blogοπαίχνιδο, έλεγα πως ίσως δεν πρέπει να απαντάμε στα σχόλια ώστε να μην γίνεται τόσο σαν κουβεντούλα αλλά το σχόλιο να διατηρεί την αξία του. Τώρα με γνωστά φιλαράκια μπαίνω στον πειρασμό να απαντάω. Οχι πως έχω τίποτε να πω. Μόνο το παρόν δίνω. και σας ευχαριστώ.

Ρωξάνη είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ρωξάνη είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ρωξάνη είπε...

Κι αυτά που μόλις έγραψα, μη νομίσετε πως εύκολα βγήκαν.. όταν την ίδια στιγμή γνωρίζεις πως ο σεβασμός δεν είναι δυστυχώς, αμοιβαίος. Εκκλησίες καταστράφηκαν ή χρησιμοποιούνται ως σταύλοι, ελληνικοί οδοί άλλαξαν όνομα, σταυροί ποδοπατήθηκαν...

Όμως, δεν αλλάζω ούτε λέξη από αυτά που έγραψα στο μόλις προηγούμενο μου σχόλιο.

(Προσπάθησα να διορθώσω κάτι γι αυτό αναγκάστηκα να κάνω delete και να το ξαναγράψω)

zinon είπε...

Κάποτε λέγαμε ότι εμείς οι Έλληνες δεν είμαστε ούτε ξενόφοβοι, ούτε ρατσιστές, αντίθετα ένας λαός φιλόξενος και ανεκτικός.

Κατά διαβολική σύμπτωση πάντως όλα αυτά τα λέγαμε σε εποχές που στην Ελλάδα δεν υπήρχαν ξένοι. Ή μάλλον υπήρχαν, αλλά ήταν κυριλέ. Αμερικάνοι και Ευρωπαίοι, διπλωμάτες και επιχειρηματίες, στους οποίους είχε εκχωρηθεί μέρος της εθνικής περιουσίας. Και φυσικά τουρίστες, υψηλότατου επιπέδου…

Το πόσο ψευδής ήταν η παραπάνω άποψη φαίνεται από δύο πράγματα το θρησκευτικό ζήτημα και τη σημαία στον Τσενάι. Καλύτερα είναι αδιανόητο για τον Έλληνα ότι κάποιος δε θα είναι ορθόδοξος και φυσικά γιατί να βραβευθεί ο Αλβανός για τις επιδόσεις του στο σχολείο. Κανονικά θα έπρεπε να είναι στο μαντρί με τα κατσίκια, ο θρασύτατος. Και όλως τυχαίως το συγκεκριμένο παιδί βαφτίστηκε και ορθόδοξο, με νονό το Μάκη, μπας και του τη δώσουν τη σημαία τη δεύτερη φορά. Και τελικά… πήγε κάπου στην Αμερική (σε παν/μιο Ivy League, πρώτης κατηγορίας δηλαδή, μας μούντζωσε και καλά μας έκανε).

Αγαπητή Ελένη 63, οι μουσουλμάνοι λάτρευαν το θεό τους και σε γκαράζ…

Όσο για το μουεζίνη θα σου πω το εξής:

Στην Ξάνθη που έχει πολλά τζαμιά ο μουεζίνης είναι… κασέτα!!!

Και στην ορθόδοξη εκκλησία παίζουν σε μεγαλύτερη ένταση τα best of Cristodoulos.

Αυτά περί ανεκτικότητος εν Ελλάδι!

Καπετάνισσα είπε...

Το σχόλιο του αγαπημένου Ηλιόδεντρου, με βρίσκει απολύτως σύμφωνη.
Ό,τι παραπάνω, δεν ωφελεί.


Ελένη, όμορφες οι σκέψεις σου.
Κι από με,
φιλιά δεμένα με φύκια και όστρακα της θάλασσας...

Eleni63 είπε...

zinon συμφωνώ και περιμένω καινούργιο σου ποστ.
καπετάνισσα άρχισα να διαβάζω το μπογκ σου πρόσφατα (λίγα- λίγα) και παίρνει καιρό.
Εχεις ωραίο όνομα και βρίσκω εξαιρετικό το λ-έξεις.
Ευχαριστώ για τα δώρα.

Nyktipolos είπε...

Εγώ να πω με τη σειρά μου ότι οι απλουστεύσεις του Ζινο, που είναι απλουστεύσεις όλων των νεοφιλελεύθερων (αριστερών και δεξιών) δεν με βρίσκουν βέβαια σύμφωνο. Η Ελλάδα ήταν μια χώρα φιλό-ξενη και αυτό είναι αδιαμφισβήτητο. Άλλαξε βέβαια, όπως αλλάζουν όλοι ακολουθώντας την εξέλιξη. Έγιναν οι έλληνες ρατσιστές; Ξενόφοβοι ναι, ρατσιστές, δεν είμαι σίγουρος (ακόμη).

(Σε ότι αφορά την ξενοφοβία (και όχι ρατσισμό, υπάρχει μια τεράστια διαφορά που όλοι αγνοούν), ήταν κατά τη γνώμη μου φυσικό να εμφανιστεί, όταν εν μία νυκτί γέμισε η Ελλάδα ξένους που πέρασαν τα σύνορα (με τις ευλογίες του ανεκδιήγητου Σαμαρά και του γνωστού γκαντέμη), γυμνοί, φτωχοί, εξαθλιωμένοι, παρέα με μερικές χιλιάδες εγκληματίες. Δεν δικαιολογώ την ξενοφοβία, αλλά υπάρχουν λόγοι που εμφανίστηκε.)


Όμως δεν κατάλαβα κάτι σχετικά με το τέμενος (που φυσικά και μπορούν και πρέπει να έχουν οι μουσουλμάνου συμπολίτες μας, κι όχι ένα, όσα θέλουν). Γιατί θα χρηματοδοτήσει το έργο η Πολιτεία; Τι δουλειά έχει η Πολιτεία με τα τζαμιά και τις εκκλησίες και τους χώρους λατρείας της κάθε θρησκείας;

zinon είπε...

@ nyktipolos
Δεν ξέρω αν οι σκέψεις ήταν υπεραπλουστευτικές, πάντως συμφωνώ με κάθε λέξη από όσα γράφεις και παρατηρείς.

Πράγματι δεν ήταν παράλογο να μετατραπούν οι Έλληνες σε ξενόφοβους, όταν ξαφνικά μία χώρα που έστελνε βρέθηκε –κυριολεκτικά σε μία νύχτα- να δέχεται μετανάστες και μάλιστα οικονομικούς. Δέκα χρόνια πριν το 1990 μια τέτοια σκέψε θα ήταν ανέκδοτο (αντίστοιχο με το Αλβανός τουρίστας).

Καμία διάθεση νεοφιλελευθερισμού από μέρους μου. Μακριά από μένα… Απλώς μια απορία: τι θα γινόταν άραγε αν οι Γερμανοί απαγόρευαν σε Έλληνα μετανάστη, ο οποίος θα είχε πρωτεύσει ως μαθητής, να του δώσουν τη σημαία τους επειδή είναι ξένος; Σκεφθείτε λίγο τα πρωτοσέλιδα.

Κλείνοντας αναφέρω ότι κι εγώ δυσκολεύομαι να καταλάβω γιατί μία οποιαδήποτε πολιτεία, στην προκειμένη περίπτωση η ελληνική θεωρεί ότι πρέπει να αναλαμβάνει τα έξοδα των θρησκειών. Ας τα αναλάβουν οι πιστοί, όπως γίνεται στον πολιτισμένο κόσμο. Όποιος έχει πίστη, ας την πληρώνει κιόλας!!!

Eleni63 είπε...

αγαπητέ κύριε,
στο συγκεκριμένο μπλογκ η ελευθερία του λόγου είναι απόλυτη. Ευχαριστώ για την επίσκψη και τις απόψεις σας. Θα ήταν καλύτερο βέβαια να μας πείσετε με επιχειρήματα παρά με ύβρεις.