Σάββατο, Μαρτίου 24, 2007

Πτυχιούχος Νομικής


Είδα την Τόσκα στη Λυρική ! Είδα την Λετονή Κριστίν Οπολάις και τον Ουκρανό Νίσα Ντίντυκ. Είδα τα εξαίρετα σκηνικά του Νίκου Πετρόπουλου που θα άξιζε να σκηνοθετεί στις καλύτερες σκηνές του κόσμου. Είδα ξανά και το Λουκά Καρυτινό.


Την αδυναμία μου στον Λουκά Καρυτινό την έχετε ξαναδιαβάσει. Μικρόσωμος και συμπαθής αναδίδει μια εξαιρετική λάμψη που μόνον το ταλέντο μπορεί να δημιουργήσει.


Ο αρχιμουσικός Λουκάς Καρυτινός είναι διπλωματούχος νομικής. Όπως και ο Καντίνσκυ.

Αναρωτιέμαι κάθε φορά που συναντώ τέτοιους ανθρώπους πώς θα ήταν όταν σπούδαζαν δικονομία και ποινικό, όταν συνυπήρχαν με αποστειρωμένους και φιλόδοξους νομικούς ενώ τους έκαιγε η ψυχή…
Θυμάμαι τη σχολική βιογραφία του Παλαμά: Σπούδασε νομικά στην Αθήνα και Αισθητική στο Παρίσι. Πολλές φορές αναρωτιέμαι γιατί αυτή η διαδρομή. Στη λογοτεχνία βέβαια είναι αλλιώς.

Ψάχνεις για το συμπολίτη σου και να! Νεοσμυρνιός. Γεννήθηκε το 1952. Έχει δύο εγγόνια. Ενας κανονικός άνθρωπος. Διευθυντής ορχήστρας.

Ενας μικροσκοπικός πρίγκηπας που δίνεται στην επαρχιώτικη Λυρική Σκηνή μας με τόσο πάθος…

Τόσο παράξενη η ζωή.

Ιδίως όταν στο πρόγραμμα της Λυρικής φιγουράρουν πάντα, ναι ΠΑΝΤΑ, στο Διοικητικό της Συμβούλιο διάφοροι νομικοί «διορισμένοι» από ευγνωμοσύνη της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας. Το πλεονάζον κατεστημένο που δεν δημιουργεί τίποτε από τη μια και η πηγαία έμπνευση από την άλλη.

Ο Λουκάς Καρυτινός (τον οποίο γνωρίζω μόνον από το έργο του και το CV του προγράμματος της Λυρικής) έρχεται συχνά στα όνειρά μου με τα λουστρίνια του, το μαύρο του κοστούμι και τα ανακατεμένα του μαλλιά. Σαν παρηγοριά κάθε φορά που θέλω απλώς να φύγω και να αφήσω σκάνδαλα και αηδία σε όσους δεν νοιάζονται και τόσο.

Αρχιμουσικός στην Ελλάδα, κολύμπησε μέσα στη Νομική Σχολή της Αθήνας και επέζησε, διευθύνει στη Λυρική της Αθήνας και αντέχει.
Vici d' Arte...

17 σχόλια:

GouRouni είπε...

Χμμ δεν έχω ούτε τις γνώσεις... ούτε έχω παρακολουθήσει τα πράγματα από κοντά... αλλά από μια πρώην φίλη/γνωστή και πρώην μέλος (πολλά πρώην αυτή η γυναίκα..) της λυρικής, δεν ήταν όλοι ευχαριστημένοι...

Νομίζω ότι είχαν προβλήματα κυρίως με το κτίριο... πολλά παλιά μέλη είχαν αποχωρήσει...και μετά είχαν μεταφέρει την λυρική σκηνή σε ένα θέατρο...(μπορεί να είναι ακόμα εκεί...)

Όλοι οι χώροι έχουν τα προβλήματα τους.. Κοίτα και αυτό... http://www.naftemporiki.gr/t+z/story.asp?id=1068703

Αυτά στα λέω απλά γιατί σε είδα πολύ ενθουσιασμένη... και ίσως πρέπει να δεις όλες τις πτυχές τους :)

Μάκια...

Eleni63 είπε...

ευχαριστώ για τις πληροφορίες. Δεν αμφιβάλω όμως για το γεγονός ότι υπάρχει και άλλη όψη των πραγμάτων

philos είπε...

Δεν ξέρω, αλλά είναι από τους ανθρώπους που και μένα με έχουν μαγέψει, όποτε και αν τον έχω δει.
Κάτι τέτοιους ανθρώπους βλέπω και αναρωτιέμαι, καλά έκανα που ακολούθησα τον κλάδο που σπούδασα και όχι το χόμπυ που αγάπησα???

Aphrodite είπε...

Πες τα, πες τα και ξαναματαπέστα!!!

Συμπύκνωσες μέσα σε ένα ποστ ό,τι σκέφτομαι για το θέμα από τότε που ξεκίνησα τις σπουδές μου...

Ολοι οι χώροι τα έχουν αυτά, το μόνο που δεν ξέρω είναι το πώς τελικά μπορούμε να γίνουμε αυτό που είναι η βαθύτερή μας τάση, παρ'όλα τα βιοποριστικά και τα σπουδαστικά και τα επαγγελματικά και τα όλα αυτά που δεν είναι η βαθύτερή μας τάση τέλος πάντων...

Αχ και να μην έπρεπε να τα έχουμε όλα αυτά για να αποστομώνουμε όσους κρίνουν: "ναι, είναι ποιητής, αλλά βασικά ρέμπελος, ενώ δες ο άλλος, διδάκτωρ νομικής, τι ποίηση..."

Τεσπα, ατελείωτο θέμα, σ'ευχαριστώ που το έγραψες!
:))))

antvol είπε...

Η Νομική είναι η μητέρα των επιστημών. Ακριβώς γιατί δεν είναι ακριβώς επιστήμη.

Από τα έδρανα των σχετικών Σχολών, παγκοσμίως, έχουν περάσει, εκτός από εκατομμύρια σκουπίδια, και μια πληθώρα λαμπρών ανθρώπων.

Που έχουν διαπρέψει - και διαπρέπουν, όχι μόνο σε νομικά, stricto sensu, επαγγέλματα, αλλά και στις πιο ετερόκλητες ενασχολήσεις. Μεταξύ των οποίων, βέβαια, η τέχνη.

Κι αυτό είναι το πιο μαγευτικό στοιχείο που βρίσκω στη Νομική.

Eleni63 είπε...

Φίλε ποιό ήταν το χόμπυ που αγάπησες δηλαδή? Και γιατί το άφησες? θα μας πείς φιλαράκι μας?

Eleni63 είπε...

Αφροδίτη επικοινωνούμε. Σε βεβαιώνω ότι θα τα λέω.

Eleni63 είπε...

Εγώ πάλι Αντβολ καθόλου μαγικό. Σε περιόδους ορθολογισμού (λέμε τώρα) δεν χρειάζεται ο Νόμος και η Ερμηνεία για την έμπνευση. Ούτε ο Ιερέας ή ο Ραβίνος για το Λόγο. Νομίζω ότι ωραιοποιούμε την ανάγκη.

Aphrodite είπε...

Α, και δυό ποστς πιο πριν έπαιξα και το παιχνίδι με τις λέξεις...

χεχεχε!
:))))

diplomate είπε...

Τα πτυχία πλεον δεν λένε πολλά πράγματα, και δεν το λέω να τα υποβαθμίσω αλλά η ουσία είναι βαθύτερη σε κάθε έναν μας από ένα απλό τίτλο σπουδών και πολλές φορές πολυδιάστατη.

Eleni63 είπε...

Αφροδίτη μου σε διαβάζω και σε απολαμβάνω το ξέρεις. Σχόλια δεν μπορώ να αφήσω αλλά τα κρατώ στο νου μου.

Eleni63 είπε...

Γιατρέ καλώς ήρθες

Eleni63 είπε...

Γιατρέ καλώς ήρθες

philos είπε...

Μουσική και μαθηματικά ήταν τα δυό αγαπημένα μου χόμπυ... πολύ καιρό πριν... αγαπητή μου Ελένη!

dodo είπε...

Η επιλογή τής Νομικής συνδέεται συχνά με τον βιοπορισμό- όπως συνήθως τον εννοούν οι γονείς...

proinos είπε...

Πάντως η στατιστική λέει ότι οι περισσότεροι (συντριπτικά μάλιστα) επιτυχημένοι επαγγελματίες μουσικοί που έχουν σπουδάσει και κάτι άλλο, είναι των θετικών επιστημών (κυρίως πολυτεχνείο ή μαθηματικά).

Η οργάνωση του μουσικού υλικού και τα προβλήματα της ερμηνείας, ως και η ίδια η φύση του ήχου έχει να κάνει πολύ περισσότερο με τον τρόπο σκέψης και τη μεθοδολογία των θετικών επιστημών.

Με όλη την εκτίμηση και τη συμπάθεια στο πρόσωπό σας:
Vissi d'arte
(Vici είναι γνωστό ηρωικό ελληνικό βουνό!)

Vag.Stam. είπε...

τον γνωρίζεται μόνο μέσα απ το έργο του,εγω πάλι μόνο απ'την παλιά αδερφική φιλία 'εκτόςαπο αρχημουσικός και νομικός υπήρξε και πολεμιστής γεναίος στην πρώτη γραμμή κατα τον πόλεμο του 74 με το κυπριακό.Σασ το γράφω για να έχετε μια πιο σφαιρικά αντίληψη για τον άνθρωπο και γιατί είναι κάτι που δεν το ξέρει κανείς.