Δευτέρα, Μαρτίου 05, 2007

Η Αναθεώρηση του Αζόρ



Μία διάταξη ψηφίσθηκε προς αναθεώρηση παρά την αποχώρηση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ


η εξής:




"ΠΡΟΤΑΣΗ




Προτείνεται η αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος 1975/1986/2001 με την προσθήκη νέας παραγράφου 7 η οποία θα αποτελέσει το συνταγματικό θεμέλιο της προστασίας των ζώων"




Σημειώνεται ότι με ερμηνεία του ήδη υφισταμένου άρθρου 24 έχουν ήδη κριθεί ως προστατευόμενες οι καφέ αρκούδες, οι αετοί και οι χρυσαετοί, οι λύκοι, διάφορα πουλιά... και μόνον από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Η διάταξη ενδιαφέρεται για τα οικόσιτα μάλλον, καθώς κρίθηκε σκόπιμο να μεριμνά κανείς ειδικά για τα ζώα αυτά. Ειδικώς ενδιαφέρεται για τον Αζόρ ο οποίος και είναι συντάκτης του παρόντος.




Αζόρ ο συνταγματολόγος και περιχαρής!!!




Πράγματι αυτό βεβαιώνει και η σχετική εισηγητική έκθεση:




"ΕΙΣΗΓΗΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ


Έχει σήμερα γίνει δεκτό, ότι στην έννοια του φυσικού περιβάλλοντος, όπως αυτή κατοχυρώνεται στο άρθρο 24 του Συντάγματος 1975/1986/2001, περιλαμβάνεται και η άγρια πανίδα. Ζήτημα ωστόσο γεννάται, σχετικώς με το αν και κατά πόσο στο ανωτέρω άρθρο θεμελιώνεται , έστω και εμμέσως, η προστασία των λεγόμενων οικιακών ζώων ή και των ζώων που εκτρέφονται για τη διατροφή των ανθρώπων ή ακόμη και των μεγαλύτερων ζώων , που δεν ανήκουν στην άγρια πανίδα.Σημειώνεται, ότι ορισμένα από τα πλέον πρόσφατα συνταγματικά κείμενα κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης , συμπεριλαμβάνουν διατάξεις για την προστασία των ζώων [π.χ. άρθρο 20Α του γερμανικού Θεμελιώδους Νόμου , όπου προβλέπεται η υποχρέωση της πολιτείας να εγγυάται τους στοιχειώδεις όρους διαβίωσης (και) των ζώων με νομοθετήματα και δικαστικές αποφάσεις και το άρθρο 72 του Συντάγματος της Σλοβενίας, όπου ορίζεται ότι η προστασία των ζώων από τη βαρβαρότητα καθορίζεται με νόμο]. Σημειώνεται, επίσης, ότι στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης έχει συναφθεί η σύμβαση για την προστασία των ζώων συντροφιάς του 1987 (η οποία κυρώθηκε από την Ελλάδα με το Ν.2017/1992).Είναι δεδομένο, ότι οι σύγχρονες αξιακές αντιλήψεις της ελληνικής κοινωνίας, καθώς και το πολιτισμικό της επίπεδο, επιβάλλουν τη θεμελίωση της προστασίας των ζώων στο Σύνταγμα. Η προστασία αυτή, μάλιστα, πρέπει να είναι αυτοτελής, να μην εξαρτάται δηλαδή από τα συναφή δικαιώματα του ιδιοκτήτη των ζώων".





Ολοκληρώθηκε ο κύκλος της αναθεώρησης και ετοιμαζόμαστε για περίσκεψη. Λεπτομέρειες όλοι γνωρίζετε. Και όλοι οι ζωόφιλοι προφανώς γνωρίζετε την ιστορία των γάτων και των σκύλων που θα προστεθούν στο άρθρο 24 μετά από εισήγηση πολλών βουλευτών.


των εξής:




Ανδρέας Λοβέρδος 2. Άρης Σπηλιωτόπουλος3. Τηλέμαχος Χυτήρης 4. Κυριάκος Μητσοτάκης5. Ντίνος Ρόβλιας6. Στυλιανός Παπαθεμελής7. Δημήτρης Ρέππας8. Μιλένα Αποστολάκη9. Στέλιος Ματζαπετάκης10. Νάσος Αλευράς11. Γιάννης Ιωαννίδης12. Βασίλης Μαγγίνας13. Φίλιππος Τσαλίδης14. Χρυσή Καρύδη15. Αικατερίνη Παπακώστα16. Μαργαρίτης Τζίμας17. Εύη Χριστοφιλοπούλου18. Αντωνία Αντωνίου19. Ξενοφών Βεργίνης20. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης21. Δημήτρης Γαλαμάτης22. Ροδούλα Ζήση23. Γιάννης Μαγκριώτης24. Απόστολος Φωτιάδης25. Ευάγγελος Βενιζέλος26. Μάρκος Μπόλαρης27. Πάνος Παναγιωτόπουλος28. Μαρία Δαμανάκη29. Στέφανος Μάνος30. Θαλασσινός Θαλασσινός31. Χρήστος Πρωτόπαπας32. Σταύρος Μπένος33. Σοφία Βούλτεψη34. Νίκος Γεωργιάδης35. Σωκράτης Κοσμίδης36. Αλέξανδρος Ακριβάκης37. Μιλτιάδης Βέρρας38. Μιλτιάδης Παπαϊωάννου39. Γιώργος Ανωμερίτης40. Γιάννης Διαμαντίδης41. Αθανασία Μερεντίτη 42. Δημήτρης Λιντζέρης43. Κώστας Σπηλιώπουλος44. Κώστας Αγοραστός45. Θεόδωρος Σκρέκας46. Ιωάννης Γιαννέλης47. Νίκος Δένδιας48. Αδάμ Ρεγκούζας49. Άρης Σταθάκης50. Συλβάνα Ράπτη51. Ανδρέας Λυκουρέντζος52. Γιώργος Λιάνης53. Βασίλης Οικονόμου54. Άννα Διαμαντοπούλου55. Ευαγγελία Σχοιναράκη – Ηλιάκη56. Ελπίδα Τσουρή57. Μιχάλης Μπεκίρης58. Μιχάλης Παντούλας.




Να υποθέσω ότι είναι ζωόφιλοι?




Οτι πάσχουν για τα αδέσποτα?




Το βέβαιο είναι ότι ενδιαφέρονται για τις ψήφους των οργανωμένων ζωοφίλων καθώς και αυτών που είναι ανοργάνωτοι αλλά δεν έχουν ιδιαίτερη συνταγματική παιδεία. Αλλιώς θα χαμογελούσαν πικρά.




Οσο για τη διάταξη αυτή είναι αντάξια του όλου εγχειρήματος το οποίο συμπληρώνει την προηγηθείσα αναθεωρητική πομφόληγα του 2001. Αυτή για την οποία άλλος συνταγματολόγος χαρακτήρισε ως δείγμα αρχοντοχωριατισμού.




Λόγια και λόγια και άλλα λόγια σε ένα κείμενο που μόνον σύνταγμα δεν θα θύμιζε.




Διότι και ο πρωτοετής θυμάται τη βασική θεωρία περί του ουσιαστικού συντάγματος και το παράδειγμα των αγελάδων στο ελβατικό σύνταγμα. Εκεί όπου κανείς αναφέρεται στο περιεχόμενο των συνταγμάτων το οποίο προδήλως δεν είναι του κάθε πικραμένου ο καημός.




Εγώ ο Αζόρ, συνταγματολόγος και περιχαρής μετρώ τις ψήφους μου. Και την κουταμάρα των συμπολιτών μου. Που συγκινούνται με τα κατορθώματά μου και τρυφερά τρυφερά ενδίδουν στα καπρίτσια μου.

Γιατί όταν τα αδέσποτα θα εξοντωθούν παντοιοτρόπως,

εγώ

θα είμαι και πάλι

βουλευτής!

10 σχόλια:

antvol είπε...

Είναι γνωστόν ότι το ελληνικό Σύνταγμα, ιδίως μετά από την αναθεώρηση του 2001, είναι το καλύτερο του κόσμου.

Αυτό όμως δεν το έχουν καταλάβει κάποια ζώα (όπως έλεγε κι ο πάλαι ποτέ μαχητικός Λεβέντης). Με αποτέλεσμα διαρκείς διενέξεις και προστριβές, τόσο σε εθνικό, όσο και σε κοινοτικό επίπεδο (πχ βασικός μέτοχος κλπ).

Γι αυτό και θα προστεθεί η σχετική διάταξη.

Έτσι ώστε τώρα πια οι έριδες να σταματήσουν κι όλη η φύση να προσκυνήσει (και μακάρι και να ψηφίσει) τον έλληνα συνταγματικό νομοθέτη.

ΥΓ Στην επόμενη αναθεώρηση (γύρω στο 2015) κεντρικό θέμα ελπίζω να αποτελέσει η προστασία των δικαιωμάτων των φυτών.

dodo είπε...

Οι αδέσποτοι να επιλέξουν κόμμα και να ενταχθούν αμέσως.

Ανώνυμος είπε...

Ωραιοτάτη νομοθετική σάτυρα!
Πάμε για θέατρα γραμμένα στα μπλόγκ

zinon είπε...

Καλά τα λέει ο Antvol που είναι και του χώρου. Όπως άλλωστε και η Ελένη63 για ακόμη μία φορά. Εγώ πάντως νομίζω ότι ο συμπαθής Αζώρ θα ήταν καλύτερος στο ρόλο του εθνοπατέρα. Την κατάλληλη έκφραση την έχει ούτως ή άλλως (μισοκοιμισμένη). Και όταν εμείς όλοι πράγματι θα κοιμόμαστε, αυτός θα είναι και πάλι βουλευτής.

Εγώ πάντως θα ήθελα να ήξερα τι τους φταίει αυτό το καημένο το Σύνταγμα. Όταν ήμασταν στο σχολείο και μαθαίναμε Ιστορία θυμάμαι ότι μας λέγανε ότι το Σύνταγμα είναι πολύ σπουδαίο πράγμα. Και ότι για να το αποκτήσουν οι λαοί χύθηκε αίμα και έγιναν επαναστάσεις. Μας λέγανε για το Άστρος, την Τροιζήνα και την Επίδαυρο, όπου οι ένδοξοι πρόγονοί μας οραματίζονταν τη δημιουργία ενός ελεύθερου και δημοκρατικού κράτους. Τα συντάγματα αυτά ουδέποτε βέβαια εφαρμόστηκαν και η χώρα μπήκε σε πολλές περιπέτειες και άλλαζε πολιτεύματα σαν τα πουκάμισα. Τώρα που έχει αποκατασταθεί η δημοκρατία, το Σύνταγμα αλλάζει συχνά. Υποθέτω ότι δεν αλλάζει συνέχεια, γιατί πρέπει να περνάει συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μετά από κάθε αλλαγή (ας μας διαφωτίσουν σε αυτό οι έκγριτοι νομικοί της παρέας). Εγώ πάντως νομίζω ότι αυτό σημαίνει ότι κάτι ή κάποιοι δεν πάνε καλά. Θα περίμενα πάντως από ένα Σύνταγμα και μια μεταρρύθμιση που σέβονται τον εαυτό τους να αξιώνουν πιθανότητες μεγαλύτερης διάρκειας.

Eleni63 είπε...

Ωραίο θέμα βρήκα ΕΕΕΕΕΕΕΕΕ???
και αληθινό. ποιός να τόλεγε!

akis είπε...

Tα ζωα γραφουν καλυτερα απο τους βολευτες...

Ανώνυμος είπε...

Όπως τα λέει ο antvol θα είναι, γιατί κάτι ξέρει παραπάνω.
Εγώ πάλι έλιωσα με τις φώτο

Ανώνυμος είπε...

έλα από δώ,
http://cosmosair2.blogspot.com/
να μάθουμε τι μπορεί να (μ)πλέξεις με 5 λέξεις;

George είπε...

Πολύ καλό το θέμα.
Ένας Αζόρ θα μας σώσει.

ioannisk είπε...

Αν δεν κάνω λάθος υπάρχει νομοθεσία που ποινικοποιεί την κακοποίηση των ζώων. Εκτός αν υπάρχει σε άλλες χώρες της Ε.Ε. Εκτός αν κάνω πράγματι λάθος :)