Τετάρτη, Φεβρουαρίου 28, 2007

Nυχτερινές διαφάνειες




H αναζήτηση του νοήματος της διαφάνειας απαιτεί μια μακριά διαδρομή στη σύγχρονη ιστορία και μια σταδιακή απελευθέρωση από προκαταλήψεις για αυτούς που την επικαλούνται με ιδιαίτερη συχνότητα: Πολιτικούς, δημοσιογράφους, νομικούς, αρχιτέκτονες, πολιτικούς αναλυτές. Η αναζήτηση αυτή είναι μια περιπέτεια μέσα στον κόσμο των λέξεων και της χρήσης τους ικανή να συναρπάσει το Wittgenstein και να δικαιώσει τον Austin. Διότι σου επιτρέπει να κάνεις πράγματα με λέξεις.




Ξαφνικά η "διαφάνεια" η χωρίς σαφές νόημα λέξη καθίσταται η σημαντικότερη αρετή της ευρωπαϊκής δημοκρατίας!








Επιθυμία της εξουσίας πάσης φύσεως ήταν να μην είναι προσβάσιμη. Οχι πιά. Τουλάχιστον στη θεωρία. Η εξουσία πλέον διακηρύσσει την προσβασιμότητα στη δράση της, στις διαδικασίες που ακολουθεί, στα έγγραφα. Η ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι γεμάτη πηγές και αναφορές στην προσβασιμότητα, την ανοικτότητα και άλλες τέτοιες έννοιες που συχνά στον εθνικό διάλογο είναι χωρίς κανένα απολύτως νόημα. Ετσι και η openness, έτσι και η lisibilite, έτσι και άλλες τόσες δάνειες λέξεις που αποτελούν το σύγχρονο "καλό".




Η αποιεροποίηση των κωδίκων συνιστά έναν επίκαιρο σοσιαλισμό στις λέξεις. Η σύγχρονη Ευρώπη φιλοδοξεί να μην είναι η Ευρώπη των ραβίνων και των μυστικών νομοθετών που συνομιλούν λατινικά ή άλλες ακατάληπτες γλώσσες. Χρησιμοποιεί λέξεις γνωστές. Αυτές τις λέξεις που δημιουργούν τη μοίρα των λαών, το ιστορικό τους πεπρωμένο. Και μεταφράζεται σε όλες τις επίσημες γλώσσες. Ετσι θα πρέπει σταδιακά να συμβεί με τη διαφάνεια και τα ποικίλα νοήματά της. Θα πρέπει να πάψει να είναι ένα μυστικό νόημα. Θα πρέπει να αποκτήσει και περιεχόμενο.








Η διαφάνεια είναι ένα γλωσσικό κατασκεύασμα της Ευρώπης που συνθέτει σκανδικαβικές μνήμες, καλβινιστικές αξίες, ποίηση και καλλιτεχνία, το αόρατο καλό, το φως και την θραύση των καλουπιών του λόγου και του νοήματος. Η διαφάνεια είναι ένα νόημα χωρίς σχήμα που αγωνίζεται να βρει θέση σε ένα θεσμικό κατασκεύασμα που διακατέχεται από το τυχαίο και το αβέβαιο.













H διαδρομή μέσα από τους κανόνες των τελευταίων ετών οι οποίοι δημιουργήθηκαν παράλληλα με τη διαμόρφωση της σύγχρονης Ευρώπης αποκαλύπτει σταδιακά και στην εξέλιξή της τη διαφάνεια όπως τη συνθέτει η παρούσα Ιστορία.




Σε ένα πολιτειακό κατασκεύασμα με παραδοσιακή μυστικότητα στους θεσμούς, το νέο ευρωπαϊκό δημιούργημα δανείζεται από τις παραδόσεις κάποιων μελών του την βούληση αποκάλυψης των δομών και των κινήτρων της εξουσίας.






Η διαδικασία αυτή βρίσκει σοβαρές αντιστάσεις είναι όμως αναγκαία στο μέτρο που τα κράτη μέλη αυξάνονται και η κοινοτική εξουσία και οι κανόνες της καταλαμβάνουν σταδιακά όλο και μεγαλύτερη έκταση.













Η αρετή της ευρωπαϊκής δημοκρατίας δεν είναι η αντιπροσωπευτικότητα. Τούτο πιά είναι γνωστό. Και συζητείται ευρύτατα.




Είναι όμως η διαφάνεια που εγγυάται τον έλεγχο της εξουσίας μέσα από τη συμμετοχή.









Συμμετοχή?

15 σχόλια:

Eleni63 είπε...

Δυστυχώς το στήσιμο των εικόνων και των κειμένων είναι μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση. Αλλιώς το βλέπω αρχικά, αλλιώς εμφανίζεται. Λυπάμαι που δεν τα κατάφερα. Βελτιώνομαι αλλά πολύ αργά.

giant13 είπε...

Να κάνω σεφτέ.
Και έτσι ωραίο είναι το ποστ, μην ανησυχείς.
Διαφάνεια πιστεύω πως υπάρχει αρκετή στην ΕΕ, γιά Ελλάδα, αστεία πράγματα.
Πως όμως την βλέπει ένας απλός πολίτης την συμμετοχή;

Walter είπε...

Πολύ φοβάμαι ότι η διαφάνεια είναι προνόμιο μόνο του γυαλιού, του πλαστικού, των πετρωμάτων κτλ...

akis είπε...

......μαλλον μονο του γυαλιου και συγκεκριμενα του αχρωμου, γιατι στην χωρα μας τα χρωματισμενα πρασινα,μπλε,κοκκινα κλπ γυαλια ειναι πολυ της μοδας δεκαετιες τωρα.
Διαφανεια φιλη eleni63,ειναι μια πονηρη λεξη....ισως παρεξηγημενη.
Ομορφη λεξη αλλα σπανια την χρησιμοποιω.
Πετυχημενη ομως η χρηση της στο πολυ καλο κειμενο σου.

Eleni63 είπε...

Γίγαντα τον δικαιούσαι. Καιρό έχεις να γράψεις ποστ. Περιμένω, Περιμένω...
οσο για την ερώτηση αυτό αναρωτιέμαι και εγώ,

Walter, αυτό προβληματίζει και εμένα.

Ακι συμφωνώ ότι είναι λέξη πονηρή. Ψάχνω πολύ τελευταία το ζήτημα των καλόηχων λέξεων που δεν ξέρουμε ακριβώς τι σημαίνουν.

antvol είπε...

Αυτή που τόσο εύστοχα περιγράφεις είναι η πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κι όσα πισωγυρίσματα κι αν γίνουν έχει πια, ευτυχώς, διαγραφεί.

Τώρα, στην μονίμως ανάποδη χώρα μας, υπάρχει "διαφάνεια" εκεί που δεν πρέπει (πχ ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, κρυφές κάμερες κλπ) και μυστικότητα εκεί που θα 'πρεπε να υπάρχει φανερή δράση (πχ Διοίκηση).

Υπομονή όμως, σε κάνα δυο αιώνες θα προσαρμοστούμε κι εμείς ...

IdentityCafe είπε...

Mazi sou!

Stavros Katsaris είπε...

Ωραίες φωτογραφίες.
Μου αρέσει πολύ να χρησιμοποιώ γυαλί και μέταλλο ή ακόμη και πλεξιλγκλς για τις κατασκευές μου!
Είχαμε κάτι απρόοπτα (κλοπή και μου αφαίρεσαν και μια επαγγελματική μηχανή που είχα) τώρα αγόρασα καινούρια και θα παρουσιάσω στο μπλογκ μου!
Πολύ ωραίες φωτογραφίες!
Καλημέρα!

dodo είπε...

Επίκαιρος ο προβληματισμός "αντιπροσωπευτικότητα- διαφάνεια- συμμετοχή".
Και βασανιστικός...

Eleni63 είπε...

Αntvol εγώ περιμένω να με διορίσεις ...όταν έλθεις εν τη βασιλεία σου...Και το ΔΟΔΟ επίσημο ζωγράφο της αυλής.

Eleni63 είπε...

Σταύρο ελπίζω όλα να ξεπεράσθηκαν. Περιμένουμε εικόνες.

Eleni63 είπε...

identitycafe έχω ήδη κλείσει στου Antvol παρεάκι να πίνουμε καφέδες όταν θα έρθει εν τη βασιλεία του.


Βρε παιδιά τι κακό είναι αυτό, σα να σας ξέρω όλους και να σας αποζητώ. Λίγο καιρό χάθηκε ο Philos και με ζώσανε τα φίδια.

Dodos θα μας ζωγραφίσεις τη διαφάνεια?

anonymos είπε...

Η διαφάνεια του μέσου είναι απαραίτητη για την όραση των αδιαφανών αντικειμένων. Το ζητούμενο όμως είναι να καταλαβαίνεις τι βλέπεις. Και η tv διάφανη δεν είναι?

Η διαφάνεια είναι ευμετάβλητη ιδιότητα. Με λίγη κάπνα το τοπίο θολώνει, το ομιχλώδες διάφανο μέσο δεν έχει διαφάνεια.

Eleni63 είπε...

καλώς τον ανώνυμο. Σε πεθυμήσαμε.

xenia είπε...

Πολύ ωραίες φωτο και κείμενα, επίσης :)

Thank you Helen,
Ξ.