Κυριακή, Φεβρουαρίου 11, 2007

Εκλογές και εκλογικό σώμα




Θα γίνουν λέει εκλογές. Όλοι το λένε και όλα το φανερώνουν. Ούτως ή άλλως θα ήταν θέμα χρόνου.
Κανονικά θα ήταν μεγάλη γιορτή. Γιορτή της δημοκρατίας για την οποία μάθαμε ότι είναι το καλύτερο πολίτευμα. Για την οποία τόσοι και τόσοι αγωνίσθηκαν.
Όλοι θα ήθελαν να δηλώσουν την πολιτική τους βούληση. Να συμμετέχουν στα κοινά. Να εκφρασθούν.
Και όσοι δεν θα το μπορούσαν θα πάλευαν για να το επιτύχουν. Γυναίκες άλλοτε, οι ξένοι, οι νέοι. Πόσα δεν έγιναν για την ψήφο στα 18?
Αλλά όχι.
Θα γίνουν εκλογές και χλευάζουμε. Ενδιαφέρονται μόνον οι υποψήφιοι. Ενδιαφέρονται και όσοι αντλούν άμεσα ή έμμεσα συμφέροντα. Ναι κάποιοι ενδιαφέρονται πολύ. Αλλά όχι για τους λόγους που ενδιαφέρουν το εκλογικό σώμα.
Το εκλογικό σώμα που πονάει.
Είναι ένα κατάκοπο σώμα.
Ένα σώμα που βαριέται και είναι θυμωμένο. Τι θυμωμένο. Οργισμένο.
Που βλέπει τα βιβλία που εκδίδονται (ενόψει εκλογών φυσικά) και απαξιώνει το βιβλίο. Που απαξιώνει όλη την πραγματικότητα που τα βιβλία αυτά διηγούνται. Μετρήστε τα παρακαλώ.
Που ακούει τα όνειρα που πωλούνται αθρόα (ενόψει εκλογών φυσικά) και θέτει ωτοασπίδες. Οπως και για τα κάθε είδους συνθήματα.
Ένα σώμα που θέλει να κοιμηθεί. Να αποκοιμηθεί να γιάνει.
Ένα σώμα που θέλει να μιλήσει, να φωνάξει, να ουρλιάξει, αλλά ξέρει ότι δεν το ακούει κανένας.
Ένα σώμα που δεν ξέρει πού αρχίζει πού τελειώνει και πού πάει.
Ένα σώμα που δεν γιορτάζει καθόλου.
Το εκλογικό σώμα είναι ένα καταπονημένο σώμα που κανείς δεν λέει να αφήσει ήσυχο.
Που βιάζεται ασύστολα και αδιάκοπα. Ομαδικά και με διάφορα χυδαία μέσα.
Που το κολακεύουν και το περιφρονούν. Ενα σώμα που μετράει αλλά μόνον για να νομιμοποιεί.
Που ετοιμάζονται να το μελετήσουν ως φαινόμενο στα μπλογκ και τα καταμετρούν για να πιέσουν το εκλογικό σώμα.

Ας πάμε λοιπόν για μπάνιο. Αν οι εκλογές πέσουν καλοκαίρι, όπως ακούγεται. Αν όχι ας γίνουμε χειμερινοί κολυμβητές.
Τουλάχιστον να γυμνάσουμε το εκλογικό σώμα. Να μην αργοπεθαίνει αγύμναστο και μπουχτισμένο στην κολακεία. Ας το ρίξουμε στο κρύο νερό.

Η βοή της αποχής συγκλονίζει τον κόσμο. Μια τραγική βοή γιατί απαξιώνει πρωτίστως το ίδιο το πολίτευμα αυτό για το οποίο τόοοοσο αίμα.
Ας σκεφθούμε λοιπόν το νόημα αυτής της αποχής. Ας σκεφθούμε λύσεις για να ακουσθεί η φωνή της. Ας αφουγκρασθούμε τις φωνές που δεν συνιστούν εκλογικό σώμα (και …. είναι πολλές).
Ας αναρωτηθούμε για το πολίτευμα και τα θέλω μας.
Διότι για τους πολιτικούς νομίζω… που αναμένουν την ψήφο μας δεν έχουμε και τίποτε σημαντικό να πούμε.
Η κάνω λάθος?

17 σχόλια:

proinos είπε...

Η απομόνωση των πολιτών απο τα πολιτικά τεκταινόμενα φαίνεται ότι ίσως δεν είναι τυχαία. Είναι ένας έξυπνος τρόπος να ελέγχουν οι πιο δυνατοί (ο,τι και να σημαίνει αυτό) τη δημοκρατία.
Βγάζοντας απέξω όλες τις λογικές φωνές, προτάσεις, σκέψεις σερβίρουν κάθε 3-4 χρόνια ένα απίστευτο πιάτο που λέγεται "ύψιστο δημοκρατικό δικαίωμα" ή άλλως ψήφος. Η άρνησή του οδηγεί με σιγουριά στη διαιώνιση κάθε στραβού, άδικου και παράλογου...

Stelios Frang είπε...

Δηλαδή αν ψηφίζαμε κάθε χρόνο ή κάθε 6 μήνες θα υπήρχε μεγαλύτερο ενδιαφέρον? Εγώ πιστεύω μάλλον μικρότερο λόγω κορεσμού... Καθένας από εμάς καιροσκοπεί, κοιτάει να λύσει το προσωπικό ή οικογενειακό του πρόβλημα! Σιγά μην ενδιαφέρονται η ψηφοφόροι για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, την καφέ αρκούδα ή τους πολέμους στη Μέση Ανατολή...

Eleni63 είπε...

Πρωινέ καλή σου μέρα. Συμφωνώ ότι δεν είναι τυχαία.

Eleni63 είπε...

Καλώς ορίσατε s.frang. Ο κορεσμός δεν είναι νομίζω τυχαίος.

antvol είπε...

Η θλιβερή αυτή εξέλιξη είναι από καιρό προδιαγεγραμμένη και, εκτός αν συμβεί κάποιο μείζον γεγονός, αναπόφευκτη.

Κι αυτό γιατί όταν η πολιτική τάξη αποκτά τόσο ισχυρά αντανακλαστικά επιβίωσης, που, πλέον, το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η επανεκλογή της (έστω και με λελογισμένη εναλλαγή) και η διατήρηση των κεκτημένων, όλο και μεγαλύτερος αριθμός πολιτών θα αρνείται τη συμμετοχή του στο "παιχνίδι" αυτό που, τελικά, διεξάγεται ερήμην του.

Καιρό τώρα πιστεύω πως η πλέον ώριμη στάση του συνειδητοποιημένου πολιτικά ψηφορόρου είναι (τι ειρωνεία) η αποχή από τις εκλογές. Μέχρις ότου τα πράγματα σοβαρευτούν. Αν βέβαια ποτέ συμβεί αυτό, πράγμα για το οποίο αμφιβάλλω.

αθεόφοβος είπε...

Δεν είμαι πολιτικός ούτε σκοπεύω να πολιτευθώ.
Με ενοχλεί όμως αυτή η αφ' υψηλού απαξίωση της πολιτικής και των πολιτικών χωρίς να προτείνει κανείς καμία λύση στο πρόβλημα αλλά και χωρίς να είναι,από όσους την απαξιώνουν,διατεθειμένος να κάνει κάτι ουσιαστικότερο από κριτική.
Δυστυχώς αυτόν τον τόπο δεν θα έρθουν κάποιοι Αριανοί να τον κυβερνήσουν.
Οπότε αυτοί που ασχολούνται με την πολιτική είναι αυτοί που εκπροσωπούν τον μέσο όρο του πολίτη που είτε μας αρέσει είτε όχι αποτελούν και την πλειοψηφία.

zinon είπε...

Δεν έχει άδικο ο Αθεόφοβος σε όσα λέει. Ωστόσο είναι πολύ πιο ενοχλητική η απαξία και αδιαφορία των πολιτικών προς τους πολίτες. Μοναδική εξαίρεση: η προεκλογική περίοδος…

Από την άλλη πώς να προτείνεις εναλλακτική, όταν για να ακουστείς πραγματικά, χωρίς να κινδυνεύεις να χαρακτηριστείς γραφικός βέβαια, πρέπει να ενταχθείς σε κόμμα και κατά συνέπεια να ταυτιστείς με τι σύστημα και να πειθαρχήσεις…

Τα παραδείγματα τύπου Μπουτάρη, ο οποίος κατέγραψε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα, χωρίς να μπει σε καμία στρούγκα είναι πολύ σπάνια. Ακόμα όμως και σε αυτή την περίπτωση όλοι συμφωνούν ότι για να κερδίσει χρειαζόταν να η υποστήριξη ενός τουλάχιστον κόμματος.

Κι εγώ θα ήθελα να αλλάξω κάπως τα πράγματα, αλλά αρνούμαι να ενταχθώ. Επομένως αποτυγχάνω. Μέχρι να αλλάξει αυτό, συμπαθάτε με, αλλά συμφωνώ με την απαξία προς άπαντες τους πολιτικούς…

Είμαι και εγώ οπαδός και ψηφοφόρος της αποχής. Ελπίζω πάντως αν οι πολιτικοί (ή έστω ορισμένοι από αυτούς) παρακολουθούν τα blogs καταπώς φαίνεται τουλάχιστον, να ξεστραβωθούν λιγάκι και να συνειδητοποιήσουν πώς πραγματικά σκέφτεται ο κόσμος!

Ανώνυμος είπε...

Nα τονίσω θέλω,
την επιλογή που κάνει ο κάθε άνθρωπος στη καθημερινή του ζωή.
Αυτή η ψήφος-επιλογή έχει σημασία,αυτή αξιολογείται και δεν έχει νόημα η "αποχή".
Επίσης, δεν ξέρω άν όταν λές "εκλογικό σώμα" εννοείς να μεταθέτουμε τις ευθύνες καί να μην κρίνουμε τις καθημερινές μας επιλογές.
Η λευκή ψήφος έχει κάποιο νόημα ανάληψης ευθυνών και κατανόησης των δυσκολιών που υπάρχουν ούτως ή άλλως.


Η βοή της αποχής συγκλονίζει τον κόσμο. Μια τραγική βοή γιατί απαξιώνει πρωτίστως το ίδιο το πολίτευμα αυτό για το οποίο τόοοοσο αίμα.
Ας σκεφθούμε λοιπόν το νόημα αυτής της αποχής. Ας σκεφθούμε λύσεις για να ακουσθεί η φωνή της. Ας αφουγκρασθούμε τις φωνές που δεν συνιστούν εκλογικό σώμα (και …. είναι πολλές).
Ας αναρωτηθούμε για το πολίτευμα και τα θέλω μας.
Διότι για τους πολιτικούς νομίζω… που αναμένουν την ψήφο μας δεν έχουμε και τίποτε σημαντικό να πούμε.
Η κάνω λάθος?

Posted by Eleni63 at 6:10 πμ 7 comments

Eleni63 είπε...

Αθεόφοβε
Με ενοχλεί όμως αυτή η αφ' υψηλού απαξίωση της πολιτικής και των πολιτικών χωρίς να προτείνει κανείς καμία λύση στο πρόβλημα αλλά και χωρίς να είναι,από όσους την απαξιώνουν,διατεθειμένος να κάνει κάτι ουσιαστικότερο από κριτική.


Αυτό πάντως δεν είναι αλήθεια για μένα. Η πολιτική με ενδιέφερε και με ενδιαφέρει. Οχι σε επίπεδο οργάνωσης καθώς κατάφερα στη ζωή μου να σταθώ μόνη μου όρθια και η ένταξη ήταν κάτι που είχα την πολυτέλεια να αποφύγω, αλλά σε επίπεδο σκέψης.
Πάντα ψήφιζα και θέλω να πιστεύω στη δημοκρατία

Eleni63 είπε...

Ζήνων, οι πολιτικοί δεν παρακολουθούν τα μπλογκ. Επιθυμούν όμως να τα αξιοποιήσουν. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι΄αυτό πιά.
Και τούτο δεν το επισημαίνω αναγκαια ως κακό. Θα ήταν όμως εύλογο αν κάτι θέλει κανείς να το αξιοποιήσει να το καταλάβει προηγουμένως.

Eleni63 είπε...

gb winzip
σήμερα περνά από τη Βουλή η Υποθαλάσσια, εντός των ημερών άλλα δύο έργα. Είμαστε φουλ σε προεκλογική περίοδο. Οσον αφορά τις προσωπικές επιλογές θα συμφωνήσω απόλυτα. Αλλωστε είναι το μόνο που μπορεί να κάνει κανείς υπεύθυνα αναλαμβάνοντας το κόστος ο ίδιος. Συμφωνώ με όσα λες και με όσα γράφεις τακτικά στο μπλογκ σου.

giant13 είπε...

Ελένη,
Πάρα πολύ ωραίο κείμενο. Τέτοια γραπτά πρέπει να τους κοινοποιούνται, μήπως και συνέλθουν κάπως, αν και το βλέπω πολύ χλωμό.
Στις προηγούμενες πολιτικές εκλογές
ψήφισα λευκό, στην β' φάση των δημοτικών απείχα.
Μάλλον δεν βλέπω να αλλάζει η στάση μου και σ' αυτές πλησιάζουν.

Και δεν δίνω καθόλου σημασία σ' αυτούς που λένε πως όποιος δεν ψηφίζει, δεν ενδιαφέρεται γιά τα κοινά και είναι άτομο δίχως γνώμη και κρίση. Τι μα λέτε καλε!!!!

Eleni63 είπε...

Γίγαντα και να τα κοινοποιήσεις τον καιρό σου χάνεις φοβάμαι. Μόνο να υποστηρίζουμε τις θέσεις μας μπορούσε στο περιβάλλον που μπορεί να περνά κάπως ο λόγος μας....

dodo είπε...

"Το εκλογικό σώμα που πονάει.
Είναι ένα κατάκοπο σώμα".
Έξυπνος ο παραλληλισμός!

Φοβούμαι ότι η αποχή διευκολύνει ακόμη περισσότερο αυτούς που ενδιαφέρονται να δρουν ερήμην μας...

Ανακαινισμένη όψη το ιστολόγιό σου- το χαίρομαι και προσωπικά! ;-)

Eleni63 είπε...

Dodos όλοι με βοηθάτε λίγο και προχωρώ. Μόνο με το παραμύθι έχω κολλήσει μετά την καταπληκτική ζωγραφιά και αντιλαμβάνομαι τη ματαιότητα των εικονογραφικών μου προσπαθειών!

anonymos είπε...

Στην Ελλάδα η επεξεργασία στοιχείων με ποσοστά αποχής και η περαιτέρω ανάλυσή τους είναι αδύνατη λόγω του ότι το 30% περίπου του εκλογικού σώματος είναι νεκρό.
(Οπότε θέλει δεν θέλει απέχει)

Αυτό όμως δεν είναι ευρέως γνωστό και σίγουρα δεν είναι τυχαίο.

Ελένη, αυτό σημαίνει ότι το εκλογικό σώμα δεν είναι απλώς αγύμναστο αλλά και μισοπεθαμένο. Ας το επ-αναστήσουμε πρώτα και μετά βλέπουμε. χα χα.

whyline είπε...

Αν μπορούσε για μια φορά ο λαός να μην λάβει μέρος στις εκλογές μαζικά, τότε θα άλλαζαν πολλά πράγματα.