Δευτέρα, Νοεμβρίου 20, 2006

Χίλαρι και Σεγκολέν


Μετά την Αγκελα Μέρκελ, οι δύο κυρίες της αμερικανικής και γαλλικής πολιτικής συγκεντρώνουν τους προβολείς. Και πλέον υπάρχει ένα επίκαιρο θέμα:
Οι γυναίκες είναι παρούσες στην πολιτική.
Τονίζεται από τον τύπο ότι προβάλλουν τη γυναικεία τους υπόσταση και το γεγονός ότι είναι μαμάδες, σε αντίθεση με τη Θάτσερ και την Μεγίρ που έπρεπε να είναι σκληρές, ανδρόγυνες.
Είναι εντελώς γυναίκες με τα μαγιώ τους και τα ωραία πόδια τους και με τα κέρατά τους.
Χαιρετίζουμε τη συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική σκηνή. Με κάθε τρόπο την επιδοκιμάζουμε.
Και ως πολίτες και ως γυναίκες.
Αλλά θα προτιμούσαμε οι γυναίκες πολιτικοί να στέκουν στα πόδια τους μόνες τους
Να μην είναι σύζυγοι κάποιου (με ή χωρίς γάμο)
Να μην είναι κόρες κάποιου
Να μην είναι φιλενάδες κάποιου
Να μην είναι χήρες κάποιου
Να μην προσδιορίζονται σε σχέση με κάποιον ζωντανό ή νεκρό πατέρα ή σύζυγο.
Θα προτιμούσαμε να έχουν ολόδική τους οντότητα. Αυτοπροσδιορισμό.
Θα προτιμούσαμε να μην είναι το φύλο που τις καθιστά συμπαθείς και διαφορετικές, αλλά η αξία τους. Το έργο τους.
Και δεν ξέρω τι θα έχουν να εισφέρουν στον τομέα αυτό τα σχετικά παραδείγματα.
Ξέρω επίσης ότι πολλές άλλες γυναίκες με έργο και διαδρομή ανακόπτονται από την πολιτική διότι κάποιον σύζυγο ενόχλησαν ή η προσωπική τους ζωή δεν πολυάρεσε.
Τις είδα να σέρνονται στο έδαφος γιατί δεν ήταν «καλά κορίτσια»
Ακόμη και τις Μπάρμπι της πολιτικής τις προτιμώ καθώς έστω και έτσι έχουν το δικό τους τρόπο και στυλ.
Και θυμίζω… η Γαλλία είχε πρόσφατα μια άλλη κυρία πρωθυπουργό. Την κυρία Κρεσόν. Μαύρο φίδι που την έφαγε. Την θυμόμαστε ως «σκάνδαλο» και αν.

Αν με ρωτάτε λοιπόν ναι. Ναι στη Σεγκολέν. Καθώς ελπίζω να κατατροπώσει το Σαρκοζί. Αλλά φοβάμαι ότι χρόνια πριν όταν διάβασα την «Αλήθεια μιας Γυναίας» που μου χάρισε ο καλός εκδότης των εκδόσεων Πόλις (όπου και εκδίδετο) αδιάφορη μου φάνηκε, κουραστική και τώρα μόνον νοστιμούλα και γελαστή. Καλή κοπέλα.

Και το χειρότερο είναι ότι όπως πάμε έτσι ισχύει και για τους άνδρες.
Καλά παιδιά να μοιάζουνε και τα άλλα τι μας νοιάζουνε?
Παραδόξως οι γκει προτάσεις διατηρούν κάποια πάθη και συχνά τολμούν να είναι αντιπαθείς.

5 σχόλια:

anonymos είπε...

O αυτοπροσδιορισμός, στην απόλυτή του υπόσταση, είναι μια φαντασιωτική κατάσταση.

Πρόσωπα που προσπαθούν να προβληθούν μέσω της υπαγωγής τους σε ομάδες όπως οικογένεια ή φιλοσοφικοπολιτικά συστήματα, είναι συνηθισμένο φαινόμενο όχι μόνο στην διεθνή πολιτική σκηνή (και η δική μας δεν πάει πίσω), αλλά και στον καθημερινό προσωπικό μας κοινωνικό περίγυρο.

Η αδυναμία θέσης προσωπικής γνώμης συμβαδίζει με την αδυναμία άσκησης κριτικής των θέσεων μας από αρκετούς συνανθρώπους μας.

andy dufresne είπε...

Κατά το "τη μπουκιά απ' το στόμα", μου πήρες το ποστ απ' το πληκτρολόγιο.

Α, έρχεται και η Χίλαρυ, ε;

Κατά την γνώμη μου ό,τι και να κάνουν οι γυναίκες που έρχονται, θα είναι καλύτερο απ'ό,τι έκαναν οι άντρες μέχρι τώρα.

Ανώνυμος είπε...

το να ειναι ΚΑΝΕΊΣ /ΜΙΑ συζηγος(με η χωρις γαμο) δεν ειναι κακο γιατι ειναι κοινωνικος ρόλος που η/ο ιδια/ος εχει επιλεξει
Το να ειναι κάποιος/ια γυναικα /ανδρας καποιου/ιας ειναι το προβλημα (γυναικα μου = ανδρας μου =ιδιοκτητης του φυλου )
====
Το να ειναι γυναικα δεν σημαινει οτι ειναι a priori προτιμοτερη απο εναν αντρα ( οι εξουσιαστικές σχεσεις και ο Φαλοκρατισμός αναπαραγονται τοσο απο αντρες οσο απο γυναικες αλλα και οσο απο ομοφυλοφιλους/λες)
===
Το οτι ειναι Σοσιαλιστρια ειναι το Ελπιδοφορο και αν κανεις ασχοληθει με την Γαλική τρεχουσα πραγματικότητα θα συμπεράνει ΟΤΙ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΓΑΛΛΟΙ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ ΜΕ ΤΟ ΦΥΛΟ ΤΗΣ
Εκεινο που κυριάρχησε ηταν η Ριζοσπαστικοτητα των προτασεων της για τα προβλήμτα της Γαλικης κοινωνιας , ο Καινοτόμος Χαρακτηρας των λυσεων που προτεινε , ο Ζωντανός λόγος της που ξεπερνουσε την ξυλινη πεθαμενη γλωσα των υπολοιπων υπψηφιών και φυσικα η ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗΣ

ΥΓ
φυσικά τα ΜΜΕ εκεινο που πρόβαλαν ηταν την "φρεσκαδα της Γυναικειας γοητείας " (οπως ακριβως τα μαρουλια απο το Βεροπουλο )

ΥΓ
Ας αντισταθουμαι στην μετατροπη του ΕΙΝΑΙ σε ΦΑΙΝΕΣΘΑΙ

anonymos είπε...

Eίπε ο Δημήτρης:"Ας αντισταθουμαι στην μετατροπη του ΕΙΝΑΙ σε ΦΑΙΝΕΣΘΑΙ"

Συνεταξάμην.

Αλλά, αναρωτιέμαι Δημήτριε, τα ΜΜΕ δεν ενδιαφέρθηκαν για τον τρόπο με τον οποίο θα ήθελε να προβάλει η ίδια τον εαυτό της?

Ανώνυμος είπε...

οχι φυσικα ΑΝΟΝΥΜΕ .
Τα γαλλικα μμε ασχοληθηκαν με τις προτασεις της αλλα ηταν υπερ αλλα κατα .
Στο συνέδριο του Γαλλικου σοσιαλιστικου κομματος επι 4 1/2 ωρες απαντουσε σε συνεδρους
Κανεις δεν ασχολήθηκε με το αν ειναι ειναι γυναικα ή αν το θες πιο σωστα δεν προβλήθηκε σαν λόγος της επιλογής .Σκεψου οτι στην Καθολική συντηρητικη Γαλλια δεν έγινε αντικειμενο συζητησης οτι ΔΕΝ ειναι παντρεμενη με τον συντροφο της και οτι εχει 4 παιδία μαζι του .
ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ
στην Ελλαδα που ζουμε την παντοκρατορια των ΜΜΕ και της Συντηριτικής Προπαγάνδας με αρχηγό τον Χατζηνικολαου -Αυτια- Παπαδακη -Κουικ - Τριανταφυλλοπουλο- Κυρτσο (Η ΛΕΓΌΜΕΝΗ ΘΡΥΛΙΚΗ ΓΚΡΙΖΑ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΤΟΥ ΛΑΙΚΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ) μας βομβάρδισαν με λεπτομερειες της προσωπικης της ζωής , την φρεσκαδα ελεγε ο ΚΥΡΤΣΟΣ , το αν την εδερνε ο πατερας της , αν εκανε μυνηση στον πατερα της ΑΛΛΟΙΩΝΟΝΤΑς ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΡΟΠΟ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ ΣΕ ΒΑΘΜΟ που ΚΑΤΑΣΚΕΥΆΣΤΗΚΕ μια νεα ειδηση .
===
Ο ελληνας τηλεθεατης δεν εμαθε για τις πολιτικες θεσεις του Γαλλικου Σοσιαλιστικου Κομματος και φυσικα τιποτε για το καινοτόμο και ριζοσπαστικό τρόπο που τοποθετηθηκε η Σεγκολεν
ΑΝΤΙΘΕΤΑ αυτο που ΕΜΑΘΕ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΗΛΕΘΕΑΤΗΣ
ειναι οτι αναλαμβανουν οι γυναίκες φρεσκιες γυριζοντας απο του ΒΕΡΟΠΥΛΟΥ συνδυάζοντας μαλιστα διαφορετικα τελειως γεονοτα (πχ Μεργκελ - Χιλαρι-Σεγκολέν) ωστε συμπερασματικα να προετοιμαζομαστε για την δικια μας Μπακογίαννη
====
ο ΦΑΛΟΚΡΑΤΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΘΕΣΗ απλα ειναι φρεσκιες -χαρουμενες -ομορφες κλπ