Κυριακή, Νοεμβρίου 12, 2006

Μισθοδικείο ή Συνταγματικό Δικαστήριο?



Πολλά διαβάσαμε και ακούσαμε αυτόν τον καιρό για το μισθοδικείο που πρόσφερε στους δικαστές μισθολογικές αυξήσεις και διάφορα άλλα ανεπιθύμητα κοινωνικώς οφέλη. Πολλά θα ακούσατε τους τελευταίους μήνες και για την επικείμενη αναθεώρηση του συντάγματος και την πιθανή ίδρυση συνταγματικού δικαστηρίου.
Παρότι το μπλογκ δεν ειδικεύεται στη μαντική, σημειώστε την πρόβλεψη:

Πολλά τα δεινά που θα σημάνει για την ούτως ή άλλως αδύναμη δημοκρατία μας και τους θεσμούς της η συγκεκριμένη, αν και από έτη αναμενόμενη, σύγκρουση με τους δικαστές.
Στην αρχή έφταιγε ο Δεκλερής. Μετά ο Κόκκινος. Μετά είχαμε πρόεδρο για 11 χρόνια τον ίδιο. Και μετά έφταιγαν όλοι.

Επί μήνες τονίζεται η διαφθορά τους και τα παραδικαστικά κυκλώματα
Επί μήνες ιδρύονται όργανα να τους ελέγξουν και να τους ελέγχουν συνεχώς.
Επί μήνες συζητείται με έμφαση η έκδοση άδικων και στημένων αποφάσεων.

Και φυσικά δεν λέει κανείς. Υπάρχει βαθμός αλήθειας σε όλα τούτα. Διαφορετικής από όσα λένε τα κανάλια αλλά υπάρχει βαθμός αλήθειας. Υπάρχει πάντως και αντίθετη αλήθεια. Υπάρχουν και μάγκες δικαστές.
Κοίτα όμως ποιος μιλάει… τα κανάλια, οι πολιτικάντηδες, οι δικηγοράντζες. Οι κερδισμένοι με ημερομηνία λήξεως. Με τις πληρωμένες τηλεοπτικές παρουσίες. Κοίτα ποιός μιλάει.

Και γιατί τάχα στο στόχαστρο τώρα οι δικαστές?
Μήπως δεν συνεμορφθώθησαν εις τας υποδείξεις?
Μήπως δεν υπηρέτησαν σθεναρά την εκτελεστική εξουσία και τα καμώματά της?
Μήπως όλοι οι Πρόεδροι δεν φίλησαν την χείρα του εκάστοτε αρχηγού?
Γιατί τους μαλώνουν?

Μικρή έλεγα στη μάνα μου όταν με νουθετούσε για την αντιδραστικότητα και τις ανυπακοές μου ότι οι υπάκουοι, διαπίστωνα, ότι τιμωρούνται περισσότερο. Όμως λίγο αργότερα. Πάντως πιο σκληρά αφού έχουν σκύψει το κεφάλι. Ενώ οι άλλοι, οι ανυπάκουοι και οι λιγότερο ελεγχόμενοι, προκαλούν με τα χρόνια κάποιο δέος. Και παρότι τους μαλώνουν και δεν τους κάνουν όλοι παρέα, με τα χρόνια και την ησυχία τους την έχουν περισσότερο και κάποιοι τους εκτιμούν. Αυτά έλεγα στη μάνα μου και ακόμη και σήμερα τα πιστεύω με πάθος. Καλύτερα να καταβάλεις το κόστος του ανθρώπου που έχει γνώμη και σκέπτεται. Και για σένα και για όλους.

Ε λοιπόν σαν «καλόπαιδα» οι δικαστές την πάτησαν. Τους ροκάνισαν αφού τους δημοσιουπαλληλοποίησαν, τους αποδυνάμωσαν με μικροποινές, τους εξεφτέλησαν αφού πολλοί το επέτρεψαν και τώρα τους κουρεύουν εντελώς.
Γιατί κάποιος πρέπει να φταίει. Γιατί κάποιος πρέπει να γίνει ο αποδιοπομπαίος. Γιατί δεν ξέρω να σας πω.
Όμως σημειώστε ότι οι μέρες που έρχονται δεν θα είναι εύκολες. Οχι μόνον για την ελληνιική δικαιοσύνη αλλά και για την όλη δημοκρατία μας.
Οι δικαστές θα αντιδράσουν όσο μπορούν.
Θα στείλουν στο ΔΕΚ το Βασικό Μέτοχο και την αναθεώρηση του 2001.
Θα κρίνουν ως αντισυνταγματικά διάφορα νομοθετήματα όσο προλαβαίνουν.
Θα βγάλουν σκληρές αποφάσεις και αρκετές. Παρότι τους λένε τεμπέληδες.
Θα συγκρουσθούν πολλές δικαστικές ομάδες μεταξύ τους.
Οι αγράμματοι θα απογυμνωθούν με πατέντα. Οι πολύξεροι θα κατακεραυνωθούν.
Οι λύσεις που θα προταθούν θα είναι για γέλια.

Αν γίνει η αναθεώρηση θα κριθεί ως ανεπίτρεπτη για τα θέματα αυτά που άπτονται της διάκρισης των λειτουργιών. Ο σπόρος υπάρχει ήδη στην απόφαση του ΑΕΔ για τον κ. Λυκουρέζο. Το λένε και διάφοροι «συνταγματολόγοι» ότι η αναθεώρηση πλέον θα ελέγχεται ως προς τη νομιμότητά της. Ακόμη και ο κοντός.
Θα γίνουν και άλλα.
Αλλά το πράγμα δεν θα μείνει έτσι.
Αν πετύχω την προφητεία σιγά σιγά θα ανοίξω και μπλογκ προβλέψεων.
Ομως και αν γίνω Κόπερφιλντ ποιό το κέρδος?
Πες μου φίλε ΑΝΤVOL που είσαι νομικός.
Οσα δικαστήρια και να κλείσουν όσα και να ανοίξουν με νέα ονόματα, όσους "φίλους" και να συνταξιοδοτήσουμε πάντα η ξεφτίλα θα μας λούζει.
Δεν ξέρω αν υπάρχουν δικαστές στα μπλογκς αλλά καλά θα κάνουν σιγά σιγά να μιλάνε πιό χύμα.
Α! και να πάτε να δείτε τις Σημαίες των προγόνων μας στο σινεμά. και να θυμόμαστε όλοι ότι:
Οι ήρωες περπατούν στα σκοτεινά.

9 σχόλια:

zinon είπε...

Μακάρι να ανοίξεις το blog με τις προβλέψεις να σου φέρουμε τις αγωνίες για το μέλλον μας. Είμαι βέβαιος ότι θα πέφτεις μέσα 100%.

Όσο για το … εκλογοδικείο εγώ πιστεύω ότι απλά αποτελεί ένα επιπλέον άλλοθι στην προσπάθεια των κρατούντων να ελέγξουν τα πάντα. Στο σχετικό σου ερώτημα θα έλεγα ότι η τοποθέτηση απλά ενός ελεγχόμενου προέδρου κάθε φορά που «μαγειρεύονται» οι προαγωγές δεν αρκεί, όπως παλαιότερα. Η επιρροή πρέπει να είναι συνεχής, ώστε να μας βολεύει το σύνολο των αποφάσεων. Όσο για τους μάγκες, στους οποίους αναφέρεσαι είναι βέβαιο ότι με την πρώτη ευκαιρία απλά θα καρατομηθούν…

Δεν είναι πάντως παράλογο να πάρουν κάποια στιγμή ανάποδες και δικαστές μας.

Ανώνυμος είπε...

Κοίτα, eleni63, στο εξαιρετικό αυτό θέμα που θέτεις, και που έχεις την καλοσύνη να ρωτάς τη γνώμη μου, για μένα τα πράγματα είναι εξαιρετικά απλά:

Σε μια κοινωνία που ο θεσμός των checks and balances δεν λειτουργεί, σε μια κοινωνία με μια Βουλή (και όχι δύο) και με πρωθυπουργοκεντρικό σύστημα, όπου ο νικητής (με μειοψηφικό πακέτο σε συνολικό αριθμό ψήφων) τα παίρνει όλα κι ο χαμένος τίποτα, σε μια κοινωνία που "καναλοκρατείται" κι οι άρχοντες είναι όλοι μέρα καρφωμένοι στα κανάλια, έτοιμοι να "κυβερνήσουν" ανάλογα με το που φυσάει ο άνεμος, σε μια κοινωνία που οι δίκες διεξάγονται στην τηλεόραση με κρυφές κάμερες και οι καταδίκες, οι απαλλαγές και οι ποινές απαγγέλλονται πριν καν η πολιτεία σχηματίσει δικογραφία, σε μια κοινωνία που ο ανώτατος άρχοντας ασχολείται με το ποιος, πώς και από πού πήδηξε τη Βουλγάρα, και παραιτείται, σε ζωντανή μετάδοση, από τις διαφορές αποδοχών που ενδεχομένως προκύψουν από την απόφαση του μισθοδικείου (χωρίς να αναρωτηθεί αν στον θεσμικό του ρόλο ανήκει η προάσπιση των θεσμών και όχι η μοίρα των λογαριασμών του), σε μια κοινωνία τέλος που, ευνουχισμένη από κάθε ζωτική ουσία κι αποστερημένη από μέλλον, περιμένει, σαν το ρωμαϊκό όχλο τα τελευταία χρόνια της αυτοκρατορίας, να δει, κάθε βράδυ. φρέσκο αίμα να ρέει στις οθόνες του, για να χορτάσει το θηρίο μέσα της πριν πέσει για ύπνο, ο ψύλλος που τσιμπάει τον ελέφαντα ενοχλεί.

Κι οι δικαστές, ιδιαίτερα μερικοί, κι ιδιαίτερα μερικοί που υπηρετούν σε κάποιο δικαστήριο, ενοχλούν. Πρέπει λοιπόν να εξαγοραστούν. Κι όσοι δεν εξαγοραστούν, να εξουδετερωθούν. Με κάθε τρόπο. Ακόμη και με την ίδρυση "δικαστηρίου-ανεξάρτητης αρχής". Όπως το συνταγματικό που ονειρεύονται, απίστευτο υβρίδιο μακιαβελικής έμπνευσης. Το οποίο, βέβαια, θα σηματοδοτήσει το τέλος μιας εποχής. Και την απαρχή μιας άλλης, που, καλύτερα, ας μη τη συζητήσουμε απόψε.

ΥΓ1 Ποιος είναι ο κοντός;

ΥΓ2 Στο blog του Ε. Βενιζέλου www.evenizelos.blogspot.com είδα χθες, στο θέμα του συνταγματικού δικαστηρίου, ένα πολύ ενδιαφέρον comment από τον / την φίλο-η skeptic. Να δούμε και την απάντηση (αν υπάρξει).

Eleni63 είπε...

Ζινον, σημασία έχει να λες και καλές ειδήσεις.

Αntvol με μαθαίνεις πολλά. Δεν ήξερα ότι ο Benny έκανε blog. Σίγουρα στα πρότυπα της Σεγκολέν θα κάνουν όλοι. Πάντως όπως είδα δεν απαντάει σε κανέναν. Θα το επισκέπτομαι συχνότερα.
Κοντός συνταγματολόγος είναι ένας. Και παχουλός. Απλά μετά τη Θεοπούλα του Παραπέντε, η κοντή και ο κοντός έχουν άλλο νόημα. Πολύ συμπαθέστερο. Κάποτε κοντός λεγόταν και ο Αθανάσιος Κανελόπουλος. Τέλος πάντων.
Μια και λες για το "βιασμό" μέρες με προβληματίζει. Βιασμός με πεοληξία γίνεται?
Δεν φοβήθηκαν μήπως δαγκωθούν 4 μαντράχαλοι? Η για όλα φταίει ο Τριανταφυλλόπουλος και δεν ήταν πεοληξία...
Δυστυχώς συμφωνώ σε Ολα όσα σημειώνεις.

anonymos είπε...

Κοινές διαπιστώσεις... Πολλές φορές ξεκουφαίνομαι απ' την ένταση της ίδιας μου της φωνής που επιστρέφει χτυπώντας σε τοίχους.

Eleni63 επέστρεψες ορεξάτη! Πότε όμως θ' αρχίσεις να αναζητάς τα πραγματικά αίτια στα προβλήματα που αναφέρονται?

Nyktipolos είπε...

Από ότι είδα εγώ ο Βεν απαντάει σε όλους!!!

Τρεχάτε τώρα, πριν βαρεθεί!!!

Ανώνυμος είπε...

Nyktipolos said...
Από ότι είδα εγώ ο Βεν απαντάει σε όλους!!!
-----

Δεν είδατε καλά αγαπητέ Ν., κοιτάξτε πάλι. Οι απαντήσεις είναι επιλεκτικές (και δικαίωμά του, βέβαια).

Eleni63 είπε...

To πείραμα Βεν είναι ενδιαφέρον. Πράγματι μετά την παρατήρηση του ΝΔ απαντάει επιλεκτικά. Είναι φυσικά προφανές, από όσους γνωρίζουν το ύφος ότι τα κείμενα επεξεργάζεται επαγγελματίας καθώς και ότι κάποιες παρεμβάσεις είναι ή μοιάζουν να είναι κάπως στημένες.

Ανώνυμε αν είσαι ο γνωστός ανώνυμος χαίρομαι που σε ξαναβρίσκω.
Βλέπεις και η Σεγκολέν και ο Μπέννυ ενδιαφέρονται για την δημοκρατία της μπλογκόσφαιρας.
Τι κάνει ο άνθρωπος για να αποκτά νομιμοποίηση όταν στις εκλογές δεν ψηφίζουν ούτε οι μισοί εγγεγραμμένοι...

Eleni63 είπε...

Επιβεβαιώθηκε Ανώνυμε, είσαι ο γνωστός φίλος ανώνυμος.

anonymos είπε...

Βρε eleni63 αποφάσισα μια φορά κι εγώ να μην συγκεκριμενοποιήσω την αναφορά μου σε άλλο πρόσωπο εκτός από εσένα, και αμέσως αμφιβάλεις για την "ταυτότητά" μου!

Θα ξαναγυρίσω στα παλιά.... Χα, χα.

Όσον αφορά τους εγγεγραμένους ψηφοφόρους και την αποχή σκέψου ότι είναι πλασματική. Οι μισοί από τους απέχοντες είναι αποβιώσαντες. (Άσχετο σχόλιο, αλλά έτσι, για να μην ξεχνιόμαστε!)