Τετάρτη, Νοεμβρίου 08, 2006

Δάνειο Θέρμανσηςκαι Θαλπωρής



Νέο είδος δανείου εμφανίστηκε στην ελληνική αγορά μετά τα δάνεια για την εκπλήρωση των στεγαστικών, καταναλωτικών, ταξιδιωτικών και λοιπών ονείρων των νεοελλήνων.
Δάνεια θέρμανσης.

Τούτο σημαίνει ότι πολλά νοικοκυριά τώρα που χειμώνιασε αδυνατούν να πληρώσουν το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο για να ζεστάνουν τα σπίτια τους. Και … η καλή μαμά το τραπεζικό σύστημα το προσφέρει έναντι δανείου.

Σκοπός του σημειώματος δεν είναι η κριτική στο τραπεζικό σύστημα. Αυτό διερευνά την προσφορά και τη ζήτηση και πράττει αναλόγως.

Η εθνική αυτογνωσία όμως δεν μας περίσσεψε διόλου. Καθώς όταν κανείς δανείζεται για να πληρώσει το πετρέλαιο για το εξίσου δανεικό του (με στεγαστικό) σπίτι είναι πλέον στο όριο της πενίας.

Αλλά αυτό δεν το συνομολογεί. Αντίθετα χαίρεται ο λαός ολόκληρος και η κυβέρνηση που βγαίνουμε από την επιτήρηση της ΕΕ. Ανεβαίνει και το χρηματιστήριο.
Τι μπορεί αλήθεια μια μάνα που δανείζεται για το πετρέλαιο να συμβουλέψει το παιδί της? Πώς να του πει για το καλό και το κακό?

Δανεικά τα όνειρα, δανεική και η καθημερινότητα.
Θα πρέπει μήπως τώρα που τη θαλπωρή την εξασφαλίζει μια κάποια τράπεζα να μας πει τις απόψεις της και για τα συναισθήματα?
Η τράπεζα κάνει τη δουλειά της. Και κατ'αυτό είναι έντιμη. Αυτός είναι ο ηθικός της κώδικας.
Αυτός μας μεταλαμβάνεται με την κάθε δόση του δανείου.
Εμείς όμως?
Γνωρίζουμε το κόστος της θέρμανσης? Μήπως αυτό της θαλπωρής?

6 σχόλια:

dodo είπε...

Με θλίβει αυτή η κατάσταση...

αθεόφοβος είπε...

Δεν έχει λογική να ζεσταθείς σήμερα και να ξεπαγιάσεις αύριο.

Ανώνυμος είπε...

eleni63 said: ... H εθνική αυτογνωσία όμως δεν μας περίσσεψε διόλου. Καθώς όταν κανείς δανείζεται για να πληρώσει το πετρέλαιο για το εξίσου δανεικό του (με στεγαστικό) σπίτι είναι πλέον στο όριο της πενίας.

-----
Βάλε τώρα ότι πολλοί απ' αυτούς έχουν δανειστεί και για ν' αγοράσουν αυτοκίνητο. Το οποίο σε λίγο δεν θα μπορούν να το κινούν, έτσι που πάει η βενζίνη. Κι ότι πλησιάζουν και Χριστούγεννα, άρα θα δανειστούν για διακοπές. Και μετά για Πάσχα. Και για καλοκαίρι.

Αναρωτιέμαι τι ωθεί τους ανθρώπους σε τέτοιους εφιάλτες. Κι αν ο κατήφορος αυτός έχει όρια.

Ρίχνω πάντως την ιδέα για το επόμενο τραπεζικό προϊόν (και παραιτούμαι από τυχόν δικαιώματα): Δάνειο τοκετού.
Με διάρκεια εννέα μήνες, άμεση χορήγηση με απλή βεβαίωση γυναικολόγου.
Χωρίς κρυφά έξοδα.
Και χωρίς ποινική ρήτρα αν προεξοφληθεί πρόωρα. Αν δηλαδή το παιδί γεννηθεί πριν την ώρα του, ή αν υπάρξει αποβολή (χτύπα ξύλο).
Και bonus αν γεννηθούν δίδυμα. Άντε, γιατί η ελληνική οικογένεια φθίνει.

Nyktipolos είπε...

Δλδ, για να καταλάβω Ελένη, είναι πιο "λογικό" να μην κατέχεις τίποτα από όσα έχεις (σπίτια, αυτοκίνητα, ρούχα, έπιπλα, κλπ, όλα δανεικά) από το να δανείζεσαι για να ζεσταθείς;

Πως φτάσαμε δλδ να τρώμε επί δανείω (με πιστωτική) και να μας φαίνεται λογικό, και κυρίως πρέπον, μια και ανεβάζει την δανειολειπτική αξιοπιστία μας (το credit), άρα και την καλή μας θέση στο σύστημα;

Και γιατί το δάνειο θέρμανσης μας φαίνεται παράλογο; Αφού κάθε νοήμων άνθρωπος ξέρει πως το δάνειο θέρμανσης, όπως και τα άλλα δάνεια, δεν είναι παρά ένα φάντασμα, ένα απλό όνομα. Όλα τα δάνεια, θέρμανσης, ψύξης (έτσι θα ονομαστεί το καλοκαίρι για αγορά κλιματιστικού), διακοπών, επίπλωσης, αυτοκινήτου, κλπ, κλπ, κλπ, δεν είναι παρά ονομασίες του ίδιου πράγματος: Του καταναλωτικού Δανείου. Γιατί όταν εισήχθει το μοντέλο το θεωρήσαμε λογικό και εκσυγχρονιστικό; Και γιατί αρχίζει να μας ενοχλεί τώρα;

Σκέψεις ενός αφελούς ανθρώπου :)))

Eleni63 είπε...

Nυκτιπόλε δεν με πειράζει το όνομα του δανείου... το καταλαβαίνεις. Ούτε η ύπαρξή του. Με πειράζει η κατάσταση που απεικονίζει. Και στην περίπτωση αυτή η πραγματικότητα δεν κρίβεται.

Antvol έχεις δίκαιο. Θα πρέπει να προστεθεί όμως και ρύθμιση για το σπέρμα που θα χορηγηθεί στην κυοφορούσα. Προφανώς θα μεριμνήσει η Τράπεζα (σπέρματος).

anonymos είπε...

Τέλεια ιδέα Antvol!

Κι αν ο δανειολήπτης δεν μπορεί να αποπληρώσει θα αναλαμβάνει ένας δικηγόρος την διεκπεραίωση μιας "νόμιμης" υιοθεσίας!